A birsprobléma és a birsalmasajt

Kedvelt bejegyzések

19 hozzászólás

 1. lorien szerint:

  A birsalmasajtnak én sem tudok ellenállni, az idén neki is fogok állni ismét. Erről jut eszermbe, amikor még zöldfülű birskészítő voltam, én hülye meghámoztam és úgy főztem, aztán csodálkoztam, hogy nem dermed meg. Aztán órákig főztem, hogy sűrűsödjön, a végén valami lett belőle, de nem az igazi. A rákövetkező években aztán tanulva a tapasztalatokból már kiválót készítettem :)

 2. chilii szerint:

  :) látom a birssajt készítés mindenhol kalandos dolog, de végül mindig megéri a fáradtságot! az én gazdám is csak fecseg róla, hogy jön és segít, még egyszer sem jött, pl. vasárnap sem, amikor azt a 3 kg kökényt paszíroztam át a szűrőn vagy másfél órán át, csak azért mert Ő szeretett volna kökénylekvárt! egyetlen szerncséje, hogy ízlett neki! ;)

 3. chilii szerint:

  :) látom a birssajt készítés mindenhol kalandos dolog, de végül mindig megéri a fáradtságot! az én gazdám is csak fecseg róla, hogy jön és segít, még egyszer sem jött, pl. vasárnap sem, amikor azt a 3 kg kökényt paszíroztam át a szűrőn vagy másfél órán át, csak azért mert Ő szeretett volna kökénylekvárt! egyetlen szerncséje, hogy ízlett neki! ;)

 4. chilii szerint:

  ja és még annyit, hogy a fotó csodás!!!!

 5. Zsuzsa szerint:

  Pont van egy ilyen birshabom a hűtőben, magában is finom,tegnap úgy ettük. Reggel gyerekszállítás közben gondolkoztam, hogy valami tészta is kéne alá, lehet, hogy ez lesz (még a linzerkosár van játékban).
  Még kevésbé macerás elkészítési mód (Claudia Rodentől ellesve): addig sütöm a sütőben héjában, amíg kívül meg nem feketedik, aztán a finom pépet kikanalazom.

 6. anyámlánya szerint:

  már “látom” is a sok tehetségtelen mesterszakácskönyvíró celebet, amint véreres szemekkel rácuppanva a monitorra nem győzi letöltögetni a sok remek receptet, és még csak illusztrációt sem kell kutatniuk hozzá, mert az is készen van tálalva, hangulatosabbnál hangulatossabb formában!

  És már azt is hallom, amint a birssajtszeletkék sorbarendeződve kiabállnak az Artisjus-ért!
  :-))

 7. juc szerint:

  Hi-hi! Szinte láttam magam előtt a darabolós mutatványt. (Akár az én nevemet is behelyettesíthetten volna) A legviccesebb az, hogy a fiúk teljesen gyanútlanok, és ha ilyen állapotban bukkannak az emberre, el se tudják képzelni, mi a baja… :)

 8. csokimacs szerint:

  Halálfélelmet, kezem 2/3-ának elkopását, tömény birsalmagyűlöletet én is átéltem tavaly, csak az a gond, hogy én leginkább magamra haragudhattam, mert én imádom. :) Viszont Zsuzsa tippje tök jó, feloldom a “soha többé nem kezdek bele” fogadalmamat és ezt a héjában sütősdit kipróbálom!

 9. Cserke szerint:

  Lorien, hámozni???!!Hát nem elég neked a többi macera vele???:))

  Chilii, én nem tudom, máshol hogy van, de ezzel megszenvedtem. 3 kiló kökény??? Az már valami, jó sokat küzdhettél vele, az sem adja meg magát egykönnyen. Viszont a lekvár, mmmm, imádom!!
  MIlyen rendes egy pasik ezek, hogy nagy kegyesen elfogyasztják, hát nem?! :)))
  És köszi.

  Zsuzsa, jó adag elfogyott belőle, csak úgy tésztátlanul nálunk is.
  A héjában sütés nagyon jó ötlet, de csak garantáltan kukacmentes daraboknál:)

  Anyámlánya, egy édes vagy.

  Juc, jól látod, fogalmuk sem szokott lenni, mitől van az ember gyilkos hangulatban,mert hát mi az, egy kosár birset megpucolni???!!:D

  Csokimacs, egy hős vagy egyébként is, hogy két (meg egy) apróság mellett vállalkozol ilyesmire!

 10. lorien szerint:

  Igen, elkövettem azt a kapitális technológiai hibát, el kell ismerjem :) De ez régen volt

 11. melange szerint:

  Te jó ég, mennyi hős egycsomóban! :)
  Számomra a birsalmasajthoz jutás legegyszerűbb módja: jól viselkedni egész évben, és kivárni, amíg kedvenc anyósom elkészíti az idei adagot :) Már ott csücsül a hűtőben! (Mármint a birsalmasajt – maradéka…)

 12. picidzé szerint:

  Nem csinálnék a világ minden kincséért sem. De leütök bárkit érte.

 13. Cserke szerint:

  Na, tessék, a könnyebboldalánfogósak. Anyós, lecsapdosás, van ennek sportértéke??? Mert szerintem semmi!!:DDD

  Különben is, honnan szedjek egy ilyen anyóst hirtelen?? Meg hogy legyek százkilós pasi???
  Mégis egyszerűbb, ha megcsinálom…

 14. Zsuzsa szerint:

  Cserke, végül ez a te piskótád került a birshab alá, sikert is aratott. Viszont legközelebb fele ilyen vékonyra fogom csinálni a tésztát, úgy lehet, hogy még jobb! Birsalmák már a konyhában várakoznak…

  Az Őrségben voltunk pár napot, és végre megvan az én fazekam is! Nyáron nem volt olyan, amit szerettem volna, meg kellett rendelni a fazekasnőtől. Hamarosan próbafőzés. Azt mondta, hogy ő gázlángra is felteszi (elosztóra), úgy már próbáltad?
  (Sorry, hogy ide írom, de nem emlékszem, melyik posztodnál társalogtunk erről)

 15. Zsuzsa szerint:

  Na, a lényeget meg nem írom. :) Szóval a maradék birshabot meg beküldtem a fagyigépbe, nem dicsekedni akarok, de nagyon finom. :)

 16. Cserke szerint:

  A kényszerpiskóta? Örülök, hogy ízlett, a fő oka, hogy megszületett, az volt, hogy 2 db tojás árválkodott a hűtőben. De megtartjuk, tényleg jó.
  Nem baj, hogy ide, de nyílt lángról nem tudok beszámolni, úgy még sosem próbáltam. Lesz fotó?Kíváncsi vagyok, milyen.
  Fagyinak?? Jó ötlet, de nálunk már csak jövőre kerül a pástra, én már ilyenkor forró csokit iszom:))

 17. anyuha szerint:

  Egenegen, ilyesmi posztra gondoltam :)) (De majd az enyimbe beleírom, hogy milyen sajtot csinált a papa, mikor gyerekek voltunk, meg hogy állítólag a kukacokat is meg lehet főzni, mert a kukac körüli rész egyben kiemelhető, de ez még nincsen kipróbálva.) A BIRSALMASAJT MINDEN ÁLDOZATOT MEGÉR!!!!

 18. Cserke szerint:

  Jejzus, kukaccal???Nemá! És kipróbálod?
  Írjad csak, írjad!
  És minden áldozatot, szerintem is. Csak néha már hozhatná azt az áldozatot az, aki szereti:) (jó, tényleg rákaptam én is. és tegnap fogyott el az utolsó darab)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.