A perec jó, a perec finom, a perec …

Kedvelt bejegyzések

32 hozzászólás

  1. zsuzska szerint:

    off:
    most megkövetésileg vagyok itten! nem tudom hogyan tudnám jóvá tenni hibámat, (nem részletezem mit, a lényeg, hogy udvariatlan voltam) így most kérdem, mivel tehetném jóvá? a legfinomabb csokitorta recept? minden jog átadva?:)
    on: azt a perecet én is imádom! a családom is. és a nemzetiben valami 350 forint, ami szerintem a szabad rablás szinonímája!

  2. Piros szerint:

    Cserkókám!
    Ha én köz lennék, akor kívánnám, hogy visszategyed a szép blogodba a levelelzős boxodat, hogy én, a Te Piros blogcimbid tudjon oda kedves megjegyzéseket elhelyezni…..Na…..!!!!

    Ez a perec!!!!!!!!!!!!! Ha nem ennék még mindig fehérdobozosat, azonnal bejelentkeznék Hozzád:-))))
    Az egyik kedvencem, jajajajaj.
    És a kép is tökéletes!!!!
    Ha lenne ölelésszámlálód, most dobnék egy nagyot Neked:-)))

  3. Cserke szerint:

    Zsuzska, egy édes vagy, de ugye nem vetted komolyan?!!Jöhet a legfinomabb csikotorta recept, de ottan nálad!!
    Nincs mit jóvá tenni :o))
    Na, akkor a Nemzeti olcsóbb, mint a mozi, ott többe kerül!

    Pirosom, ha tudnásd milyen kedves volt benne…
    És rettentő hősleg vagy, hogy még mindig dobozolsz!!Én már rég elkárhoztam volna, mint ahogy úgy tűnik, dobhatom is ki a 36-os cuccokat, mert nem bírok ettől az egy számtól szabadulni megfelé.
    Amint megválsz doboztól, postázom a perecet!!

  4. Cserke szerint:

    Ha csikotortát tudsz, az is jöhet, csak ne ló kelljen hozzá…
    Most nagyon röhögök.

    És persze tudnád, nem tudnásd…
    Jajj, ez a mai nap.

  5. zsuzska szerint:

    persze nem értem, de énisénis akarok nevetni!
    csokitorta recept mihelyst a közelében leszek:)ló nincs, nem volt, és nem is lesz!

  6. Tintaleves szerint:

    Nem ér az éjszaka közepén élemedett korú családanyákat heves és hangos röhögésre kényszeríteni, valamint nem ér gyönyörű pereceket csinálni képen, amikor nekem dolgoznom kéne, nem pereceket nézegetni. Ejnye-bejnye.

  7. Cserke szerint:

    Zsuzska, ilyen estében nekem már nagyon vicces a csikotorta.. még rövid “i”-vel is.És persze lehet ló is, mert gyönyörű, de ne főzzük-süssük, mert csak élve szeretem.

    Eszterem, az jó, ha nevettél, csikótorta új fogalom,esetleg tudod a receptjét? Én azt ismerem, ami úgy kezdődik, végy fél kiló 70 %-os étcsikót…De ne dolgozz már mindig az éccakába, pandamackós lesz a szemed tőle!

  8. zsuzska szerint:

    ááá, én észre sem vettem, hogy csikótortát írtál. (dislexiás lennék?:)
    Recept mindjárt megyen!

  9. Cserke szerint:

    Pedig én meg milyen jót mulattam tajta.

  10. zsuzska szerint:

    na, most már elolvasom amit írsz. De azt látom, hogy TE még mindig nem:))

  11. PartizánOrsi szerint:

    Ez a csikotorta emlékeztet arra a szövegre, ahol a szavak elsö és utolsó betüje a helyén van, a többi meg belül összekeverve, mégis el tudjuk olvasni és értelmezni, mert mittudomén, hogy áll az agyunk és összerakja helyesen. Ezért nem tünik fel a csikotorta…
    Cserke: beszélsz-e németül-e? Mert akkor én a helyedben a google.de-n rákeresnék a “Laugenbrezel”-re a következö perecsütéshez. Jaj, ez de szép lett! Imádom az olyan összetett szavakat, ahol az összetételnél egy dupla betü (cs, sz stb.) alakul ki, pl. pácsó, házsor, vízsugár, lazacsperma :-)

  12. zsuzska szerint:

    én meg itt ülök és röhögök azon, hogy mi az a páCSó. a többivel nem volt gond, ez vicces lett nekem.
    Laugenbrezel a tuti perec? mit jelent, hogy lúgos? mért lúgos?

  13. PartizánOrsi szerint:

    A pácsó volt az elsö ebben a gyüjteményben, én se értettem elöször, mi a fene lehet az, amikor sok évvel ezelött a “nitrites pácsó” szókapcsolatban elöször láttam. Ez azért jó, mert rövid, a többi hosszabb szó, ott eleve összetett szóval számol az ember, de a pácsó az sose lesz pác-só elsö olvasatban…
    Laugenbrezel az tuti perec, 82 millió német (plusz az osztrákok meg a svájciak) nem tévedhet :-)) Lúgos mert lúgos oldatban elöfözik rövid ideig a sütés elött, konkrétan szódabikarbónás vízben (OK, pontosítok: NaHCO3 vagy NaOH kell a vízbe, ezt a Wikipédiából puskáztam, eszerint az elsö a szódabikarbóna, a másik mittudoménmi) – lásd cserke receptjét az elöfözésröl. Itt van kép is a perecröl: de.wikipedia.org/wiki/Laugengeb%C3%A4ck

  14. Cserke szerint:

    Megvizsgáltatom magam, de gáááz!!Ha már “tajta” mulatok. Igaz, mindig sietek, gépelni meg nem tudok, de akkor is…
    Azért másodszorra feltűnt a csikotorta és valamiért annyira viccesnek találtam, hogy könnyesre röhögtem magam.

    Pácsó Moldovától nem ismerős?

    Receptül talán tudom a németet, jó ötlet, igazad van, köszi. Hogy az én agyam, hogy van összerakva, jobb ha titkos marad :o))

    Lehet, hogy kevés ideig főztem, azért nem lett barnább?? Na, majd legközelebb.Kénytelen leszek ennek az NaOH-nak utánézni, mi lehet köznapilag.

  15. Rio szerint:

    Pácsó anyunál is rendszeres röhögés tárgya, ez egy érdekes szókapcsolat. Egyébként a multiplexek érdekében egészen kicsit szeretném felemelni a hangomat, én birom őket (a műkukoricát ugyan utálom, az volt az igazi, amikor olvasztott vajasat lehetett kapni, egyetlen egy helyen). A házsor viszont kifejezetten költőinek tűnik :-)

  16. Cserke szerint:

    http://www.freeweb.hu/hmika/Kemia/Html/NaHidrox.htm

    Na, ilyenben csak akkor főzöm ki a pereceket, ha különösen utálatos vendégek jönnek . Vagy egyszerűen csak megkínálom őket egy kis lefolyótisztítóval, az nem olyan munkás, mint a perec.

    Marad a szódabikarbóna.

  17. Cserke szerint:

    Élelmiszergyártóknak nincsenek ilyen fenntartásik, simán megetetik velünk…

    http://www.freeweb.hu/hmika/Lexikon/Html/Eanyag.htm

  18. zsuzska szerint:

    engem nem zavar a NaOH, mint ahogy nem zavar a HCl sem:) csak a töménységgel kell vigyázni, egyébként teljesen közönséges anyagok:) végül is a NaHCO3 csak egy CO2-vel több, nem? bár az is igaz, a szódabikarbóna sokkal jobban kezelhető.
    Ha megint sütő közelébe kerülök, végre próbálok valami ilyesmit átverekedni a családon:)

  19. Cserke szerint:

    Én óvatos duhaj vagyok, megnéztem a német recepteket, ott erősen figyelmeztetnek, hogy szembe-ideoda ne menjen. Jó lesz nekem a szódabikarbóna is.Már az is úgy pezsgett, mikor a vízbe szórtam, hogy kezdtem aggódni.
    De ha kipróbálod, akkor feltétlenül számolj be!

  20. PartizánOrsi szerint:

    Találtam Brezel FAQ-t :-)) http://www.brezel-baecker.de/brezelfaq

    Itt azt írja, hogy max. 5%-os NaOH-s vízbe (nátrium-hidroxid, E524) teszik a perecet. Ritkábban NaHCO3-as vizet is használnak (szódabikarbóna, E500, 100 g 1 l vízhez), még ritkábban meg szódát (Na2CO3, nátrium-karbonát, szintén E500???).
    Kicsit összekeveredett nálam a NaHCO3 meg az Na2CO3, ha valaki késztetést érez rá, legyen szíves bogozza ki.

    Pácsó nem volt ismerös Moldovától, pedig egy idöben nagyon sokat olvastam töle.

  21. zsuzska szerint:

    NEM megijedni a képletektől!
    Azt gondolom, hogy a szódabikarbóna vagy mosószóda (környezetbarát mosószer!) csakis az arányokon múlik. Mármint: az ugye megvan, hogyha savat és lúgot keverünk, akkor abból só és víz lesz. (HCl+NaOH=NaCl+H2O)

    Ugyanez igaz akkor is, ha nem sósavat, hanem szénsavat keverünk:
    H2CO3+NaOH=NaHCO3+H2O.
    Viszont, ha több lúgunk van, a vegyületek továbbra is a semlegesség felé mennének, de csak így tehetik meg:
    H2CO3+2NaOH=Na2CO3+2H2O.

    A maradék sók már nem veszélyesek, nem marnak így könnyen csomagolhatók, de viszonylag bomlékonyak. Pl. melegítés hatására mindegyik elbomlik és CO2-ok távoznak (ez a széndioxid emeli meg egyébként a süteményeket is).

    Ami marad: NaO2, a másik esetben meg NaOH. Egyébként a NaO2 is igen hamar további vizet vesz fel (ha van, de hiszen vízbe tettük, úgyhogy van) és NaOH-dá alakul. Na itt van, hogy miért is lúgos a perec:)
    Imádom! kérdezzetek még ilyeneket! végre használom az eszem!

  22. zsuzska szerint:

    most már csak egy kérdés merül fel bennem. Mindig írnak arról, hogy milyen veszélyes, ha sok cukrosat eszünk, mert elsavasítjuk a szervezetünket. Ezek szerint, ha sütőporosan esszük a sütiket, akkor a mellékelten bevitt lúggal mégiscsak egészségesek leszünk?
    Na EZT magyarázza meg nekem valaki:)

  23. PartizánOrsi szerint:

    Hát persze! És ha a sütiböl meg kispórolod a cukor egy részét, akkor még egészségesebb lesz, mert akkor a sütöpornak kevesebb cukor savasító hatását kell ellensúlyoznia ;-)
    Olyan lesz, mint a csokoládé: a csokoládé ugye kakaóbabból, cukorból és tejböl készül. A kakaóbab az ugye bab, vagyis zöldség, tehát egészséges. A cukor cukorrépából készül, a répa zöldség, szintén egészséges. A tej meg csak úgy egészséges.

  24. Cserke szerint:

    Orsi, Zsuzska, örülök, hogy mire ide jutottam, már túl vagytok a lúgozás csínjabínján :o))

    És persze mostantól nyogodtan cukrozok mindent és csokit is tömhetek befelé, mert jót tesz a savamnak. Vagy esetleg a lúgomnak??:o)))
    Orsi! Brezel FAQ!…Ilyet! Várom Kalinka blogján a szebbnél-szebb pereceid!

    Zsuzska, most aztán kész vagyok.
    A kémiától mindig valami különleges betegségem támadt, állandóan ásítottam tőle. De hogy te miket tudsz???!!!

  25. zsuzska szerint:

    nem uncsi az:) látod, máris megoldottunk egy újabb rejtélyt! és milyen jó már tiszta lelkiismerettel enni az _egészséges_ sütiket!

  26. PartizánOrsi szerint:

    Ha gonosz lennék, most azt írnám: hát azt várhatod! Amikor itt minden utcasarkon, moziban, kocsmában lehet Laugenbrezel-t kapni, plusz a bótban még fagyasztott is van, gondolod, én magam fogom sütni? Ebböl ki lehet találni: igen, Németországban élek :-)) De ha gondolod, fényképezek neked egyet a sarki pékségben…

  27. Cserke szerint:

    Azé’ így is gonosz vagy egy kicsit!!Két kézzel dúskálsz a lúgosperecben, nem igazság!!!:o))
    Walldorf?Cologne?Solingen?Albert?
    Hol a legjobb a perec?:o)

  28. PartizánOrsi szerint:

    A bajorok szerint Bajorországban legjobb a perec, a kölniek biztos a kölni perecet szeretik, az észak-németek meg a holsteini perecért vannak oda. Szerintem a berlini perec a legjobb :-))

  29. Cserke szerint:

    Áh, ez a geomicsoda semmit sem ér, azt hittem, most én leszek a nagy kitaláló, erre tessék!!…

  30. Gyöngyi szerint:

    Kedves Cserke! Nagyon tetszik a recepted, utólagos enegedelmeddel elvittem – itt meg tudod nézni:

    forum.sg.hu/listazas.php3?azonosito=bakterhaz&id=1173742652

    Ha ellenzed, csak szólj, és kitörlöm. Azért remélem, hogy nem okoz gondot, reklámozlak is kicsit:))) Üdvözlettel: Gyöngyi

  31. Cserke szerint:

    Gyöngyi, beírtad a forrást, úgyhogy semmi gond, örülök, hogy tetszik:)

  32. Sajna én arra számítottam, hogy olyan lesz ez a perec, mint a multiplexes. De nem olyan. Viszont jó. Olyan, mint a bagel, és a bagel is jó. Nagyon!:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.