Ez a csiga nem az a csiga

Kedvelt bejegyzések

29 hozzászólás

 1. kohana szerint:

  aha, ez gyanítom, hogy az a francia vagy milyen meztelen csiga. Ez nem őshonos hazánkban, egy fertőzött (vagy több) faszállítmány következtében kerültek első körben Csurgóra (Somogy). Na képzelheted, ott mi van/volt az enyhe tél után. Még a TVben is benne voltak. Volt bácsika, aki kisollóval járta végig a kertet minden nap, és vagdosta félbe a csigabigákat.
  Mivel itthon nincs természetes ellensége, csak mindenféle alternativ modon irtható.
  Bár, nem tudom te milyen messze laksz Somogytól, de szerintem közük van hozzá.

 2. kohana szerint:

  ja, kisvirag voltam, csak japanul, el is felejtettem, hogy van blog.hu-ra is regisztracijom :)

 3. lorien szerint:

  Csigák monnyanak le. Kacsákat kell a kertbe vezényelni, azok szeretik a csigákat,csak sajnos a többi terményt is. A csirke is megeszi a csigát, bár szintén zenész. De talán jobban szeretik a csigát, mint a dísznövényt:)

 4. Katica szerint:

  A meztelencsigak nagyon nemszeretem allatok. Azon kivul, hogy bezabaljak a szepseges novenyeket, hajlamosak belemaszni az ember papucsaba. En mar ketszer leptem igy belejuk. Szerintem eletemben nem sikitoztam ugy. A hazas csigak johetnek, de en szavazok arra, hogy a hazatlanok “monnyanak le”.

 5. fakanal szerint:

  ó, a morva édesanyjukat, de rusnyák! hát… részvétem:(

 6. PartizánOrsi szerint:

  A házasok se jobbak, mostanában anyu játszik dobálósat velük az úttest felé, mert a fél kertet lezabálták… Nálam meg a meztelenek garázdálkodnak, még a házból is láttam, hogy rágcsálják a cukkinit, iszonyat gusztustalanok :-((

 7. chilii szerint:

  ennek a fele se tréfa! megnézem este a biokertészes könyvemet, hátha van benne valami! lehet, hogy össze kéne szedni és eltávolítani őket.

 8. chilii szerint:

  az jutott még eszembe, hogy nézz be az édenkert.hu-ra, üsd be a keresőbe, hogy meztelen csiga, 17 cikket dob fel, a fotóid alapján spanyol házatlan csigára tippelnék!!!

 9. Denken szerint:

  A csigaevő kacsa nem is olyan rossz ötlet! Németországban bérbe is adják a kacsákat csak erre a célra.
  Na és ha a kacsák szaporodnának el? Azokat legalább ki lehet sütni olajban. :) Mondjuk a csigát is, kinek milyen az ízlése. :)

 10. kohana szerint:

  azaz, nem francia, hanem spanyol, tudtam hogy valamerre arra vannak :)

 11. piroskaesfarkas szerint:

  Te Cserkókám, ez borzasztó!!!!!! Nálam még ugye elég friss a kert, nem olyan burjánzós, mint Nálad, talán azért van kevesebb csigánk. Én is taáltam a minap két húsos feketét a kerti falikútnál mászva, és olyan hússzínűt az árnyékliliomoknál, mint ami a Te képeden is van…Fúúúúj!!!!!
  Anyukám ilyet szórt le, amit írtál, de nála nincs béka, csak sikló….
  Sajnos gyerekcipőben járok, nincs jó ötletem. Csak együttérzek…

 12. Cserke szerint:

  Rendesek vagytok igazán, hogy így támogattok, kösz az együttérzést. Én azt gondolom, hogy az Ausztriából hozott növények földjében hurcolhattam haza a petéket és az enyhe tél miatt bírtak elszaporodni ilyen mértékben. Rögtön az elején beazonosítottam őket, de ettől sajnos nem bújdostak el szégyenükben, hanem inkább újult erővel szaporodni kezdtek. Az egyetlen használhatónak tűnő dolog, amit netről összeszedtem, az az általatok is ajánlt kacsadolog volt, mégpedig a japán futókacsa. Na most kérdem én, honnan a bánatos istennyilából szerezzek én kettő darab, eléggé kutyaálló és ráadásul japán futókacsát, akiket dolguk végeztével visszaadhatnék, nagy hálával a szívemben???
  Én is hallottam róla, hogy Németországban és máshol is, ahol ez komoly gond, ott kacsakölcsönző van. Esetleg valaki átugrana onnan egy pár kölcsönkacsával??? Sütnék neki csigát hálából…:))
  Ma reggel megint sóztam, istókzicsi, olyan, mintha az elmúlt napokban mi sem történt volna, arasznyi hosszú dögök mászkálnak.
  Jó, szedjem össze őket, de utána hová tegyem??? Vigyem ki a természet lágy ölére, ahol aztán ugyanilyen jóízűen szaporodnak???
  Most megint kirakom majd a sörcsapdákat, oda, ahol láthatóan sokan rágnak.
  Tényleg elkeserítő, mert sok szép növényem tették el láb alól, viszont olyasmit nem akarnék kirakni, ami a többi állatnak árt.
  Biztos, hogy azért is tudtak elszaporodni, mert eléggé dzsungeles a kert, de hár direkt olyan. Bár ez egyre inkább kezd múlt idő lenni.
  Sajnos az édenkert oldalán sem találtam sokkal több okosat.
  És igen, irtó randák, és belelépni csigás papucsba, brrrr, de ez lenne a legkisebb, mert van egy csomó hasonlóan randa lény, amik nem ilyen ártékonyak, azokkal semmi bajom, istenem, nem lehet minden állat olyan csinos, mint dr. Gombszemű.
  Sziszifuszi, de azért még küzdök.

 13. chilii szerint:

  összeszedni és tűzre vagy kukába velük! nem túl humánus viszont teljesen bio módszer!!!

 14. cserke szerint:

  Talán a sózás sem árt nagyon a talajnak és akkor így vissza is vannak a talajba forgatva, tápnak.
  Igazából ugye az a tudományos megfigyelés, hogy egy populáció túlszaporodása esetén egy idő után törvényszerű az összeomlás. Erre várok…
  Csak a kert is kibírja addig.

 15. chilii szerint:

  hát ebben a sózásban nem vagyok teljesen biztos, sóval szokták volt behinteni a föld színéről eltöröltek hűlt helyét is!

 16. lorien szerint:

  Sóval semmiképp se szórd meg a kertet, tönkremegy a termőföld! Ha már az idénre úgyis mindegy a kertnek, vegyél a piacon akármilyen élő felnőtt kacsát, (egy párat, úgy jobban érzik magukat), és szerintem dr gombszemű is terelnivalót fog bennük látni. Ezek az ősszel jól karbantartják neked a kertet, aztán vagy levágod, vagy valakinek nekiajándékozod őket a végén.

 17. chilii szerint:

  a só már Kartagónak sem tett jót! ;)

 18. Cserke szerint:

  Chilii, eredetileg a Karthago romjain címet akartam írni:))
  Lorien, az akármilyen élő kacsából a strapa miatt gyorsan akármilyen nemélő lenne, úgyhogy jobban járnék élményileg, ha mindjárt olyat vennék. Gombszemű még a leszálló rigókat sem hagyja csak úgy sétálni, hanem egy csoportban kellene nekik is haladni. Na most elképzeltem, amint a kacsák feszt, álló nap terelgetve vannak, kb. 2 napig bírnák, de akkor azoknak különleges, katonai kacsáknak kellene lenniük.
  De ha szeretnének a jószágaid ilyet enni, szívesen átdobok egy-két kilót :)))
  Meg aztán elgondoltam, milyen szépen fociznának a kölkek a kacsakakiban…

  Valami majdcsak lesz, na, ha más nem, elköltözünk :)

 19. lorien szerint:

  Hehe, az egyik kacsám az szinte totál zöld, valszeg katonai jellegű. Habár nem tudom, hogy viselné a doktor inzultálásait :)
  Amúgy tényleg mindent megesznek, ezek annyira falánk jószágok, hogy még rajtam is messze túltesznek. Csigát biztosan fogyasztanak, sőt utána a házukat szokták még szopogatni, még ha lakó nincs is már benne. Rendkívül vicces jószágok, no!
  Ha lejössz értük, kölcsön is adhatok csigátlanítani, igaz a kerti növények épséget nem garantálhatom :)

 20. szuszka1 szerint:

  na szép, hát senkise olvasta a sóról írt dolgozatomat?:( hogy hiszen Karthágót nem is szórták be sóval? (hüpp-hüpp)

 21. cserke szerint:

  Lorien, kommandós kacsa jöhet, de csak akkor, ha nem neheztelesz meg, ha nem sikerül betartanom a “kölcsönkacsavisszajár”-t:))

  Szuszka, dehogynem olvastuk, látod, ezért is szórom nyugodtan a sót….

 22. PartizánOrsi szerint:

  A kacsákról meg a kutyáról eszembe jutott egy régi történet, ott kakasok és egy kutya voltak a föszereplök. Valamikor régen volt egy kutyánk, aki a nagyszüleim baromfiudvarában nött föl, rendszeresen megkergetve a kakast körbe-körbe. Na, aztán e kakasnak eljött a végórája nagymamám és az ö kése személyében. Csakhogy olyan edzett kakas volt ez, ugye a sok kergetözéstöl, hogy nem lehetett megenni, olyan rágós volt… Nagymamám aztán beruházott egy másik kakasba, hogy ismét rend legyen a baromfiudvarban. Szép kakas volt, nagy, fehér tollú. De csak két napig: ennyi ideig bírta ugyanis a kutyás kiképzést, a kutyus szó szerint a halálba kergette…

 23. Cserke szerint:

  Ettől tartok és is, Orsi,Gombszemű nem bántaná, úgy konkrétan legalábbis. De hogy halálra lenne terelve, az tuti.
  Most képzeld, Lorien kölcsönadná a deszantos kacsáját és a végén egy lógónyakút kapna vissza…

 24. szuszka1 szerint:

  na, bocsánat, hogy csak most értem ide, de megkérdeztem, és aszondták, hogy ültess sok hagymát és fokhagymát, mert azt nagyon nem szeretik. Mármint elszórva, sok helyre.
  És a másik bio megoldás: sok tojáshéjat kiszórni a kertbe. Merthogy a meszet sem bírják. Ezek azért elég ártatlannak tűnő módszerek, ugye?
  Persze vannak szerek is, de inkább mégse.

 25. cserke szerint:

  Tojáshéjat kifejezetten szeretik. De hagymás dolgot még nem hallottam, köszi. Bár remélem, hogy jövőre nem fog kelleni.:(

 26. bodza szerint:

  Szia! Most láttam a tévében, és újra eszembe jutottál egy trükk láttán: egy pasi sima fahamut és fűrészport szórt a salátája köré és a amikor a biga hozzáért, elszörnyúlködve összerándult és szinte elmenekült a helyszínről. Talán ezt az egyszerű trükköt is ki lehetne próbálni, hátha idén nem zabizzák meg a szép virágaidat. Minden ilyet jegyzek, pedig nekem ,csak’ az erkélyen vannak árnyliliomok, de sosem lehet tudni :)
  Sok sikert! :)

 27. cserke szerint:

  Bodza, de helyes vagy, nagyon köszönöm!! :)
  A hamut próbáltam már, (szinte szerették), de a fűrészport még nem. Észben tartom, bár erősen reménykedem, hogy nem lesz olyan invázió, mint tavaly.

 28. Toboz szerint:

  A fűnyíró ollóval történő felezés hatásos a nagyobbacska meztelencsigák ellen. Volt olyan év, hogy néhány napon át napi 200-400 csigát feleztem el az esti órákban. Fontos a búvóhelyek – nedves zugok, kövek alja – rendszeres ellenőrzése, és ahol lehet, a fölöslegesen burjánzó növényzet visszavágása. Sörcsapdával illetve fokhagymalé védőlocsolással most fogok próbálkozni először.

 29. Cserke szerint:

  @Toboz, mostanában én is ezzel a módszerrel próbálom ritkítani. Az a 200-400…az valami iszonyat sok, de neked biztosan nagyobb a kerted. Én már előre látom, idén megint rekord méretűek fognak előbújni, annyira enyhe volt a tél. A sörcsapda nekem tavaly nem vált be, igaz a legolcsóbb sört vettem, lehet, hogy nem szerették. Nálunk sok árnyékos-nedves rész van, benőtt a kert, nem is nagyon lehet vele mit tenni. Hajnalban szoktam őrjáratozni, ma is egy csomó kisebbet találtam.
  Ha van kedved, elmesélhetnéd majd, hogy válik be a fokhagymás dolog, kíváncsi vagyok rá. Jó lenne legalább a legszebb árnyliliomokat valahogy levédeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .