Könnyed holland almás
A recept Rachel Allen Bake-jéből származik.
Mostanában ritkán ihletnek meg dolgok, bár valami beindulni látszott már a lencsénél, ez pedig a második ilyen alkalom.
Ki akartam próbálni, milyen ha tejben olvasztott vaj képezi a folyadékbázis egy részét a süteményben, és nagyon jó. Nem kiszáradós, nagyon könnyű tésztájú sütemény. Ilyenkor a népek már nem szívesen eszik az almát, hát nem mondom, hogy ez a legegészségesebb formája a bevitelnek, de hogy kellemes, az biztos.
Holland almás sütemény
8 dkg vaj
0.7 dl tej
8 dkg cukor (a receptben 17.5 dkg van…)
12 dkg liszt
2 tojás
2 tk sütőpor
1 kk vaníliakivonat
1 kk fahéj
2 nagy alma, felszeletelve
A tejben felolvasztottam a vajat és félretettem. A cukrot a a tojással és vaníliakivonattal habosra kevertem. Azt írja a recept, addig kell ezt a tevékenységet lelkesen folytatni, míg a a masszából lecsorgó folyadék egy pillanatig megtartja a formáját. Ő konkrétan a nyolcas alakot javasolja teszt gyanánt, én a cikkcakkot választottam, mert sokkal kreatívabb vagyok.
Az én gépemmel kb. 3 perc alatt érte el a megfelelő állagot.
Akkor a legalacsonyabb keverési fokozat mellett belecsorgattam a masszába a vajas tejet. A tetejére szitáltam a sütőporral, fahéjjal együtt a lisztet. Óvatosan összekevertem.
20*20 cm-s tepsibe sütőpapírt szabtam, beleöntöttem a tésztát és a tetejére rakosgattam a hajszálvékonyra szelt almát. A recept ajánl még a tetejére kristálycukrot, de fölöslegesnek ítéltem.
180 fokon 25 perc alatt sült meg.
Nem nagy kunszt megsütni, az olvasztgatás sem egy olyan nagy plusz idő.
Annyira kellemes sütemény, hogy sajnálatos módon a fele tepsinyi hiányzott, mire az eredeti célszemélyek hazavetődtek.
Legutóbbi hozzászólások