Kategóriák
Egyszerűen-Gyorsan Sütemény

A legkirályabb sajtos rúd

Ha irtózatosan kifinomultak vagyunk, tekinthetünk enyhe megvetéssel  azokra a táplálékokra, melyeknek az előállítása nem igényel különleges előkészületeket, ellentétben azokkal, amelyek csak és kizárólag a timbuktui bazárban, pult alól kapható hozzávalókkal,  bonyolult műveletekkel, valamint orcánk verejtékével készülnek.

Pedig az egyszerű-de nagyszerű kategória sokszor tartogat meglepetéseket, így jártam én a tízperces tésztával, az avokádós csokikrémmel, a kukoricás sajtossal, a talán egyetlen olyan brownie-val, amiben nincs fél kiló cukor, vagy éppenséggel a karácsonyi krumplisalátával.

Nem, nem ragaszkodom hozzá, hogy napokig elpiszmogjak valamivel, bár a hajlamom megvan rá, a fűszeresfiókom is rejt a fenti kategóriába tartozó, bonyolultan megszerzett dolgokat, szemrebbenés nélkül levelesvajastésztázok, ha úgy adódik, legutóbb pedig  épp a kovászos kenyerem kergetett kis híján az elmebomlásba, mert közel két napos előkészületek, hajtogatások, miegyebek után sem akart az istennek sem megkelni. Aztán mégis, és csuda egy kenyér lett belőle, de nagyon tudom díjazni, ha valaminek az elkészítése faék egyszerűségű és mégis kulináris élmény a végeredmény.

Így van ez ezzel a sajtos rúddal is, ami leverte az összes eddigit a trónról és előlépett a legkirályabb pozícióba.
Nagyon gyors, nagyon egyszerű és nagyon finom.

A recept Latsia blogjáról származik és csak minimális átalakításon esett át.

sajtos rud--
Sajtos rúd

40 dkg finom liszt
6 ek tejföl
25 dkg reszelt sajt (nálam most  natúr félkemény juhsajt) kétfelé osztva
25 dkg vaj
1 ek só

A vajat aprítógépben elmorzsoltam a liszttel és sóval, beletettem a 6 kanál tejfölt és a sajt felét és azzal is összeforgattam. Nekem nem kellett több tejföl bele, szépen összeállt.
Nem kell pihentetni, rögtön kinyújtottam kb. 1 cm vastagra, megszórtam sajttal, ujjnyi széles, 7-8 cm hosszú csíkokra vágtam.
180 fokon 25 perc alatt sült meg.

A meglepetés a kóstolásnál jött, mert én is hajlamos vagyok gyanakodni, ha valami túl egyszerűnek tűnik ahhoz,  hogy jó legyen, de ez pedig az.
Nem tudom, a sajtos rúd kategóriában mit lehet még kihozni a témából, nálam kihozta, amit szerintem ki lehet.

Upgrade, meglepő módon 2020-ban, járvány idején:
magasabb hőfok, mondjuk 190, kicsit vékonyabbra nyújtva=> ropogósabb

 

A juhsajt, azok közül is a bokri sajt megér még egy-két szót. Tavaly volt szerencsém az egész repertoárt végigkóstolni.
Mindegyik nagyon finom, azóta ha valahol látok, mindig beugrik egy-egy csomag a kosárba, sajnos az utóbbi időben nem találkoztunk össze.
Érdemes megkóstolni annak is, aki egyébként a juhsajtot nem szereti, nálam a kemény sajt erősen megszorította a parmezánt.

Nem tudom, mi történt azóta velük, remélem még működnek, a facebook oldaluk nem frissült jó ideje, de egy jó leírást találtam a falusiturizmus.hu oldalon, ahol az összes elérhetőségük és egy kisebb ismertető is fent van:

BOKRI JUHSAJT KÜLÖNLEGESSÉGEK 100%-BAN JUHTEJBŐL

A juhsajt eleink kedvenc ételei közé tartozott nem hiába, hiszen máig korszerű táplálkozási igényt elégít ki.
Az évezredes hagyomány útján létrejött ízvilágot varázsoljuk elő Önnek a XXI. század technológiáját alkalmazva, betartva az Európai Unió-s szabványokat és a natúr termékre vonatkozó előírásokat, a fejéstől kezdve a csomagolásig.
A juhsajtok kedvező összetételük miatt magas értékű fehérjét tartalmaznak, vitaminban gazdagok, tejfehérje és tejcukor érzékenyek számra is fogyaszthatóak.
Termékpalettánkon megtalálhatóak a többszörösen díjnyertes félkemény juhsajtok 4 ízben – natúr, fokhagymás, sáfrányos, füstízű, de természetesen gondoltunk azokra is, akik a lágyabb sajtokat szeretik, így készítünk gomolya sajtokat, krémfehér sajtot és követve a tradicionális hagyományokat kínálunk Önöknek Székely juhtúrót.
A Bokri juhsajt különleges, mert 100% juhtejből hagyományos technológiával készül modern körülmények között, bio jellegű, rendkívül kellemes ízű, praktikus csomagolású.
Cserhát sajtjaink készítésekor a tehénsajt szerelmeseire gondoltunk, bővítve a termékpalettánkat. Ezen sajtok között épp úgy megtalálhatóak a félkemény valamint a lágy sajtok, túrók.

Elérhetőségeink:
3066. Bokor, Szabadság út 24.
Telefon: 0632/383-055
Fax: 0632/528-020
E-mail: bokrisajt@toldinet.hu
Kapcsolattartó: Bárány Barnabás
Bővebb információ:

Bárány Barnabás

bokrisajt@toldinet.hu

+36-32/383-055

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.