Ózöldfenyő…

Kedvelt bejegyzések

18 hozzászólás

 1. chilii szerint:

  Köszi, ez jól esett (mint mindig). Én évek óta nem szeretnék már fát, de anyámat nem lehet meggyőzni. Én beérném egy szépen kivilágított udvari fenyővel is. Emberrel meg van egy szép vesszőből font kúpunk, arra szoktam ragasztgatni ezt-azt, mer’ a zember nem bírja a tűlevelet.

 2. 66492 szerint:

  Nálunk szerencsére már legalább 10 éve nem kérdés a karácsonyfakérdés, valamilyen csinos, kicsi, kertbe szánt gyökerest veszek, kertészetben, lehetőleg az ünnepek előtt legalább egy, de inkább két hónappal. Általában 2-3(4) évig bírják a ki/be költöztetést, aztán keresek nekik egy jó helyet a kertben – és az utánpótlást. (és így gyártom az árnyékos kertet:P)
  Sajnos a dömping-árusoknál tényleg egyszeri használatra kiásott fákat árulnak.
  Néhány éve olvastam a visszaválthatóról is, emlékeim szerint az sem egy igazi sikertörténet, mert a bérlők sem törődnek vele annyit, mint kellene, meg talán nem is igazán jó helyre ültetik később.

 3. olzka szerint:

  Az kétlábonjáró fa kapcsán Francois Perrin filmje , A játékszer ugrott be.

  Láttad már, hogy nevelnek karácsonyfánakvalót ? Olyan sűrűre telepítik, amennyire csak lehet, így sem maradnának meg a fák, csak ritkítással. Ugyanilyen köröket futva pár éve kísérletet tettünk nem fenyő, hanem gyümölcsfa ág díszítésére. A rokonság rosszul lett és a gyámhatóságot emlegette. Nekünk sem volt túl meggyőző a látványa, ezért visszatértünk …..a földlabdás borókához. Locsoljuk és ‘akklimatizáljuk’ mielőtt visszaadjuk az anyaföldnek. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy januárban fagyos földet ásni jó móka…

 4. Flat Cat szerint:

  Nálunk is földlabdás van, de kertészetből, véletlenül se utcai árustól. Akklimatizálás van, de csak két lépcsős és egy hét alatt, viszont szilveszter után már leszedjük a fenyőt és kitesszük a teraszra, hogy biztosan megmaradjon.
  Aztán mi kiültetjük minden évben. Ez (is) a parkosítási project része lett. Nagyon jól néznek ki amúgy egymás mellett az egyre nagyobb fenyők, mint az orgonasípok! :)
  Ja igen, meg a fenyő az egyetlen fa, amit nem fogyasztanak el a kutyák. :)

 5. Kata szerint:

  Évek óta tipródunk mi is… Minden évben megnézzük a műfenyő kínálatot nagy sóhajok és utálkozó pillantások közepette; sajnos még nem találtam meg azt, amit eltűrnék a házban:( Azután veszünk egy igazit, amit nagy lelkiismeret furdalások közepette kidobunk, de minél később. A parkosítás már befejeződött a kertben is és a ház körül is…

 6. Én meg nem furdalok, megveszek a két és fél méteres fenyőt, panelba nehéz mást, a műanyagot meg nem állhatom, és ne felejtsük, az se igazán környezetkímélő, ahogy azt gyártják. Imádom az igazi illatát, nem tudnék meglenni nélküle. Viszont az írásaidat imádom olvasni:)

 7. Kriszta szerint:

  Én is próbálkoztam már földlabdás fenyővel, méghozzá direkt egy kertészetből. De ott eleve úgy adták el, hogy a beszállítók bizony sokszor túl pici földlabdával ássák ki, szóval szerencse kérdése, hogy megmarad-e. Hát nem is maradt meg, barátnőmék kertjében pusztult el :(
  A műfenyő nálunk szóba se jöhet, majd ha nyugdíjasok leszünk… :)
  Amúgy én is úgy tudom, hogy ezeket a fenyőket direkt kivágásra termesztik, itt fent az erdőben látni is ilyen elkerített részeket, ahol csupa fenyő nődögél. De lehet, hogy rosszul tudom.

 8. 74600 szerint:

  Chilii, én azért bentre valami kicsit mindenképp tennék, ha mást nem egy-két ágat, az illat miatt.
  De a Sarj miatt még azért valami kell, nem olyan nagy még.

  Vörösvár, a mi kertünk már árnyékos…
  De most hogy mondod, jövő héten megnézem kertészetben. És akkor lehet hogy koreai jegenyéből lesz a karácsonyfánk…

  Olzka, tudom én, hogy nevelik az ennek valót. De akkor is sajnálom. És nálunk már volt házi greenpeace mozgalom is, úgyhogy súlyos esetek vagyunk…

  Flat Cat, hajlok én is a kertészetes valamilyen felé. Csak a kertben erősen korlátozva vagyok már. Nálunk a kutyák jobban szeretik a cupákokat szerencsére:))

  Kata, egy cipőben járunk, de azért még a műanyagos dolgot sem adtam fel. Hátha találok olyat ami nem olyan baromi randa.

 9. 74600 szerint:

  Éva, az a baj, hogy bennem is erős az ellenállás a műanyagossal szemben.
  És biztos, hogy az is környezetbarátságtalan, ahogy gyártják.
  Viszont az élőt meg sajnálom.
  Hát akkor így legyen nekünk valamilyen.
  És helyes vagy:)

  Kriszta, direkte karácsonyfának növesztik szegényeket, jól tudod.
  Nahát, várhatnak a műgyárosok, mire ti nyugdíjasok lesztek:)

 10. Mi néhány éve vettünk egy műfenyőt, ami tényleg nagyon szép. Még a színe is olyan, mintha világos friss hajtások lennének az ágak végén, az ágai és a törzse barna, teljesen olyan, mint az igazi. Ja, persze jó drága is volt, de nagyon szeretjük.
  A kerten pedig van egy csomó tujánk és fenyőnk, mindig vágunk le belőlük néhány ágat, amivel telerakom a lakást, így a fenyőillat is megvan.
  Flat Cat, a mi kutyánk kinyírja a fenyőt is! :-) Van egy hatalmas ház fölé magasodó fenyőnk, annak olyan két méteres magasságig már kiírtotta az ágait és volt egy másfél méteres tujánk és fenyőnk is, amiket szintén addig piszkált, míg lekopasztotta, majd valahogy mindkettőt kiszedte és szétcincálta. Szoktam látni a kutyust az ablakból, amint hatalmas fenyőággakkal a szájában rohangál a kertben és azzal játszik. Én sem értem hogy bírja a tűleveleket…

 11. 66492 szerint:

  Tudom, hogy árnyékos a kertetek, én is szeretnék árnyékot a nyáron:).

  Koreai jegenyefenyő kimondottan szép karácsonyfa. És ha van toboza, már dísz sem kell rá:).

 12. chilii szerint:

  Ja, kerül bentre azért ez-az. Jó sok éve ültettünk a kert egyik sarkába néhány fát, mi látjuk el a szomszédot is, bár ahogy nézem, az idén már nem megy a dolog, mert nem lett ültetve utánpótlás (hanyag trehányság tudom), úgyhogy gondolkodom erősen én is egy kertészetes cserepesen ;)

 13. Maimoni szerint:

  Hát, a kiültethetővel mi is megjártuk eddig mindig. Fel is adtuk. Az elmúlt 10 évben már Apa mindig elhúz itthonról 24-én reggel egy/két gyerek társaságában, mennek a piacra, ahol megmentenek az azonnali szemétredobástól egy fát. Úgyhogy, ha innen közelítem a dolgot, ha már egyszer kivágták őket, legalább értelmet adunk szerencsétlen haláluknak.

 14. 74600 szerint:

  Timi, csináld csak a kedvet a műhöz:)

  Egyébként nem értem ezeket a kutyagazdákat.
  Szegény kutya unatkozik, azért végez kertészmunkát, azzal is megy az idő.
  Tessék felvenni hozzá egy kutyaszittert:)

  Vörösvár, tudom, hogy tudod.
  Csak próbálok titokzatosan úgy csinálni, mintha nem beszéltük volna már meg minden oldalról:)

  Chilii, nem költözhetnénk oda mellétek?
  És mekkora kertetek van, csak úgy mellesleg, hogy még a szomszédnak is neveltek ezt-azt?

  Maimoni, nálunk karácsony reggelén még komoly pénzekért adják a fákat.
  Mert itt nálunk rend a lelke, fát ingyen oda nem adunk.
  Aztán másnap már senkit nem érdekel, ott van szétdobálva egy csomó mindig.

 15. Maimoni szerint:

  Ó, ingyen nálunk sem adják! Fizetünk érte, persze. Csak azt mondom, ha az embernek van is némi rossz érzése, hogy szegény fa, enyhíthet a lelkiismeretfurdalásán, ha arra gondol, legalább nem értelmetlenül halt meg, mint azok a társai, akiket még csak meg sem vesznek…

 16. Pomme-Pomme szerint:

  Ha valaki Pesten lakik, most láttam az IKEÁ-nál, hogy árulnak elég jó kinézetű fenyőfákat 5000 forintért, amiből 3000-ért vásárlási utalványt adnak, ha január elején visszaviszed. Állításuk szerint a fákat környezetbarát módon semmisítik meg.

  Részletek: http://www.ikea.com/ms/hu_HU/pdf/store_activity/web_xmas_tree_hu.pdf

  Mi tavaly vettünk egy egészen normális kinézetű műfenyőt, valószínű a mi pici lányunk már ebbe fog belenőni, és a nagymamáknál meg illóolaj formájában szimatol majd fenyőillatot. :)

 17. 74600 szerint:

  Pomme-Pomme, köszi, olvastam én is és tetszik.
  És alighanem úgysem a fa lényeg, hanem a többi része a karácsonynak.
  Mondjuk a bejgli;)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .