Sajtos-diós kenyérkék
Az egyszerűség jegyében.
Még mindig élharcosa vagyok a “kevés edény koszolásával, időtakarékosan, jót”-mozgalomnak.
Sőt, jobban, mint valaha, mert nem nagyon sikerül utolérni magam.
Ez a kenyér igazából nevezhető sós kevert tésztának, akár muffinnak is, ha olyan formában sül.
De teljesen mindegy, milyen nevet aggatok rá, karácsonykor ez lesz pogácsa helyett, mert olyan, hogy lehet.
És szerintem szilveszterkor is csinálok, bár akkorra cupcake-es krémsajt turbánt fog a tetejére kapni és kisebb formákban sütöm.
A recept egy régi Good Foodban volt, kicsit átalakítottam.
És szerintem ki sem próbálom, ha nem kapom M-től ezeket a csuda helyes kis papír sütőkapszlikat.
A tészta fele ebben sült, a másik feléhez adtam még tejet, hogy piskótatészta-szerűen folyós legyen, azt püspökkenyér formába tettem.
A folyósabb változatot nem merném papírformákban sütni, de szilikonban bátran, sokkal jobb állaga lett, egészen könnyed, nem csak kinézetre piskótás.
Kivéve, hogy nem lett fojtogatós, mint amilyenre az sikeredik időnként.
A fele másnapra elvivős lett, nem csak mi szerettük.
Sajtos-diós kenyérkék
2 tojás
1 dl jóféle olaj (nálam olíva)
1.5-1.8 dl tej, attól függően, miben sül. PAPÍRFORMÁBAN sütve 1.5 dl tejjel!
10 dkg gouda, cheddar vagy egyéb ízesebb sajt reszelve
20 dkg finomliszt
2 kk sütőpor
1/2 tk só
4 szál friss oregánó összeaprítva, vagy 1 csapott kk szárított
2 kis szál kakukkfű, aprítva (vagy kevés szárított)
bors
10 dkg pirított, durvára vágott dió
A tojást, olajat, tejet elektromos habverővel habosra kevertem.
A szárazanyagokat: sajtot, lisztet, sütőport, sót, fűszereket elegyítettem.
Hozzáöntöttem a tojásos-tejes folyadékot, és egy kanállal összedolgoztam. Ez kb 20 másodpercet vesz igénybe, nagyon munkás, aztán belekevertem a diót is.
Ennyi. Kb. 15 perc előkészület, de ebben a diópirítás is benne van.
A püspökkenyér formát kikentem-liszteztem, szilikonosnál még ezt sem kell megtenni.
160 fokon légkeverésen kb. 30 perc alatt sült meg a nagyobb formában, a papírosak hamarabb.
Nem olyan vagány, mint a zöld piskóta (jön a fodroskel szezon!), de legalább olyan jó.
És meg kell állapítanom, hiába díszítettem fel a házat, hiába szól mindenhol a csendeséj és lóg még a csatornáról is csillám, amerre járok, semmi karácsonyi hangulatom nincsen.
A teraszon egy nagy edényben zavartalanul virágoznak a törpe árvácskák, a díszkáposzta barokkosan pompázik, anyámnál meg bimbós az orgona és növeszti a levelét.
A díszkáposzta új szerelem. Ősz derekán vettem, darabja 300 ft volt a nagyobbaknak, a kicsi 200.
Sima virágföldbe ültettem, néha locsolom. Minden egyéb ellenszolgáltatás nélkül azóta is vígan elvan és annyira szép, hogy ha tudnék festeni, akkor a díszkáposztára szakosodnék.
Kertezős barátom szerint fogja bírni a vad fagyokat is, és nem kopaszodik fel, ha van elég fény.
Egyszerűen gyönyörű.
Legutóbbi hozzászólások