Kategóriák
Édesen Gyümölccsel Sütemény Torta

Tejfölös almatorta

Kaptam 5 kiló almát, olyat, ami nem lett permetezve. Valamit tenni kellett vele, mert ilyenkor már hamar romlik.
Egy része mézzel-szegfűszeggel párolva palacsintatöltelékként végezte, pár darab erre a sütire került, a  maradék sorsa kétséges, de valami lesz belőle.
Na igen, ilyenkor már az eperben kellene dúskálni, ez is történik, de leginkább feldolgozatlan formában.
Most viszont rettenet álmos vagyok, tekintve hogy jól éjszaka van, úgyhogy jobb lesz, ha a lényegre szorítkozom.
                   


12 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2 tojás
16 dkg tejföl
18 dkg liszt
kb. 1 1/2 dkg élesztő

tetejére
5 db hámozott, felkarikázott alma
3 ek. liszt
3 ek. barna cukor
3 ek. szeletelt mandula
1/2 tk fahéj

Vajat cukorral habosra kevertem, aztán a tojásokkal is, aztán ment bele a tejföl. Ez egy lágy valami, ebben kevertem jól el az élesztőt.Végül a lisztet dolgoztam bele.
A recept 23 cm-s tortaformát ajánl, én az állítható karikát használtam, olyan 20 cm-re állítva. Egy sütőpapírt akkorára vágtam, hogy kb. 2 centivel túllógjon, a széleit bevagdostam a karika méretére és ezt raktam bele. Így nem folyik ki a tészta. Ezt azért holnap át kell olvasnom, mert lehet, hogy nem egészen érthető.
Erre öntöttem a tésztát.
A tetejére a cukrot, lisztet, mandulát, fahéjat egy tálban összeráztam, beleforgattam az almákat, majd a tészta tetejére pakoltam.
180 fokon közel egy óra kellett neki.

Ennyi idő alatt az alma krémesre sül, a mandula aranybarnára és a cukor egy része rápirul az almákra.

(A recept eredetileg az Ízvarázsból, mennyiségi és mindenféle változtatásokkal.)