Kategóriák
Főétel Hússal

Majdnem az ördög csirkéje

 

Miután begyűjtöttem a karácsonyi ételkívánságokat, gondosan kihúztam a felét, aztán a maradék felét (vadas?? karácsonykor??), megakadtam megint egy tételnél.

Nem az volt a baj, hogy nem értem, mi az a sátáncsirke.
Szakképzett sátáncsirkeszakértő vagyok.

Mi más lenne, olyan tollas kétlábú, ami apró patákon szalagdál, és arcra egy kicsit, csak egy egészen kicsit hasonlít a szembeszomszéd lányára, akit éjjel szoktak válogatott sofőrök hazahozni, és techno szól a mélynyomókból, amolyan diszkrét ablakrezgetősen.

Kicsiny faggatózás után kiderült, hogy én vagyok a visszamaradott, mert csak egy keveset kellett volna a fejem törni és rájövök.

Voltunk egyszer egy olyan helyen, ahol még a problémásabb népek is megették a pollo alla diavolot.
Igaz előtte gyalogoltatni kellett pár órácskát a szurdokban (nem az ételt), ami a vidám Inferno névre hallgat, de utána úgy nyelte be az ördög csirkéjét, mint a pinty.
Pedig a nevére nem cáfolt rá, pokolian csípős volt.

Aztán persze haza kellett jönni, itthon nosztalgiából megcsinálni a csirkét, ami azóta hosszas metamorfózison ment keresztül, belecsatlakoztak egyéb receptek, mostanra már szinte egyáltalán nem hasonlít az eredetihez, alighanem csak a csípőssége maradt.
Kapott viszont ropogós bundát, mandulával, egyebekkel.

Szóval ezt (is) kellene karácsonyra prezentálnom, szörnyen földhözragadt népek vagyunk.

 

Omlós-csípős csibecsíkok mandulás kéregben
(két személyre)

1 közepes csirkemell felcsíkozva

páchoz

kb. 3 dl tej
1 tk mustár
1 tk só

ízlés szerinti mennyiségű:
rozmaring
cayenne bors
fekete bors

ropogós kéreghez
aprítóba együtt bepakolva:

2 szelet szikkadt kenyér
3 ek zsemlemorzsa
1 nagy gerezd fokhagyma
maréknyi héjas mandula

Sütőedénybe és a csirkére kb. 3 ek. olívaolaj.

A csirkét beleteszem a pácba, minimum két órára, de akár egy éjszakára is.
Amikor elérkezik az ő ideje kicsit lecsorgatom a fűszeres tejet róla, beleforgatom óvatosan a morzsába, a fele olajjal kikent tepsibe teszem.
Ezt minden csíkkal végigjátszom.
A maradék morzsát a csíkok tetejébe tapicskolom, és a praktikus kis olajspriccelővel rápermetezem a maradék olajat.

190 fokos, előmelegített sütőben 10 percig sütöm egy alufóliával lazán letakarva, aztán 10-15 percet, míg szépen megpirul.
Krumplifelfújttal, sült krumplival, salátával, vagy valamivel nagyon kapós.

Az ünnepibb hatás kedvéért lehet némi finomra reszelt narancshéjat is a morzsába keverni.

Alakul az ünnepi menü.
Lehet, hogy én krumplifőzeléket eszem, hogy passzoljak a többiekhez.