Minden évben rámjön valami izé, hogy mindenféle mézeseket kell kipróbálnom.
Aztán előfordul, hogy szöget lehet vele beverni, ellenáll mindenféle praktikáknak, úgymint dobozba zárás, dobozba zárás almával, ráolvasás, szidalmazás, fenyegetés, miszerint odaadlak a kutyának.
Idén nem ez van.
Idén azért kellett kipróbálnom másféle receptet, mert megtetszett a kekszek formája.
Ami semmi extra, egyszerű háromszögek, pici mázzal, de pont az egyszerűsége fogott meg.
Ja, meg hát végre ki kellett próbálnom az Ikeás állatos kekszkiszúrókat is, mert nem lehet, hogy csak a fiókban üljön kihasználatlanul a rénszarvas, medve, róka, mókus, sün, meg csiga.
Úgy három hete ülnek ők ott.
Most már fogcsattogtató tömegek jártak arrafelé, nem is lenne merszem bemenni, bár a kekszkivágó cucc meglehetősen nagy vonzerő.
Aki mégis arra jár, mert bátor, ki ne hagyja, 795 ft-ért hatféle formát adnak, takaros dobozkában.
De nem ez volt a lényeg, hanem a karácsonyos keksz, amit Martha Stewartnál láttam.
Ennek nem kell álldogálni, puha anélkül is.
Náluk melasszal készül, ezt én szemrebbenés nélkül lecseréltem mézre.
A cukor nekem nagyon soknak tűnt, 15 helyett 10 dkg bőven elég bele, de ha valaki édesebbet szeret, lelke rajta. És ő még tesz bele 1 kiskanál sót is, amit szintén nagyon szeretnek bőkezűen használni arrafelé.
Puha gyömbéres mézes keksz Martha Stewarttól
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
9 dkg méz
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1/2 tk fahéj
csipet só
A cukrot és a vajat habosra kevertem.
Beletettem a tojást és a mézet, ezzel is jól kidolgoztam.
A lisztet elegyítettem a sütőporral és a fűszerekkel.
Kanállal beledolgoztam a lisztet a vajas masszába. Lehet géppel is, én lusta voltam előszedni és nem is szükséges feltétlenül.
A kész masszát hűteni kell, minimum egy órát, maximum 3 napig tartható hűtöben.
Folpackba csomagoltam és másnap szedtem elő.
Bőkezűen lisztezett gyúrólapon 3 mm vastagra nyújtottam.
Az egyik felét késsel felvágtam háromszögekre, nem nagyon pontosan és a cakkos szélű szaggatót is bevetettem.
A másik felén az állatos kiszúrókat próbáltam ki .
Sütőpapír, tepsi.
8 perc alatt sült meg, figyelni kell, mert hamar megvan.
Csak annyi legyen elől a tésztából, amennyit épp feldolgozol, mert könnyebb vele bánni, hidegen nem ragad. És szebben megtartja a formáját ha hidegen kerül a sütőbe.
Nekem a második adag jobban szétterült, mert nem tettem vissza a hűtőbe a tésztát.
Másnapig hagytam állni, mielőtt máz került rá, hogy biztosan rajta maradjon, ahogy Moha tanácsolta.
Legközelebb azzal a mázzal dolgozom majd, amit ő használ, most azt próbáltam ki, amit a jó öreg Martha tanácsol.
A plusz citromos íz nagyon passzolt, mert még a csökkentett cukorral is nagyon édes volt nekem.
Máz
16 dkg átszitált porcukor
2 evőkanál szűrt citromlé
Nekem sűrűnek tűnt, darabokban jött le a kanálról, ahogy felemeltem, úgyhogy egy nagyon pici citromlevet tettem hozzá. Érdemes kipróbálni egy kevéssel, hogy ne kelljen az egészet a zacskóból kaparászni, ha mégsem elég sűrű vagy túlságosan az. Nem minden porcukor egyforma.
A mázat nejlonzacskóba tettem, aminek az egyik csücskére apró lyukat vágtam.
A háromszögeket átlósan becikkcakkoztam.
Aztán megmaszatoltam a többit is, megállapítottam, hogy sosem leszek egy Moha :), meg azt is, hogy lehet, hogy nem este 11-kor kellene nekiállnom, amikor már dögfáradt vagyok meg vaksi is.
A fenyőket a máz száradása után lehet nagyon kevés porcukorral meghinteni a teljes illúzió kedvéért.
Ha még van mit hintegetni.
Nálunk az maradt meg erre a célra, amit eldugtam, a béna állatkákkal együtt.
A többinek nyoma veszett, mentőcsapataink úton vannak.
Ezt meg csak a formák kedvéért, mert olyan helyesek, a maszatolástól mindenki tekintsen el nagylelkűen.
A jávorszarvas, a mackó, meg a mókus, csak hogy ne legyen kétség, melyik micsoda.
fordított sorrendben: a róka, a sün, meg az állatok királya; a mézes koszorú
És tegnap meg nagyon örültünk, mert hosszú évek óta ismét mókus jár nálunk, elő is fogom szedni a mókusetetőt és kirakjuk neki, hátha lesz kedve jönni máskor is.