Datolyaszirupos almás pite (majdnem)mindenmentesen
Mondjuk fehér liszt, cukor, meg tej meg tojásmentesen.
Vaj van benne bőven, ezen még lehet dolgozni.
Az van, hogy kellene Anyámat egy kicsit reformálni. Állandóan arról prédikálok neki, hogyan táplálkozzon, hogy sok a fehér liszt, meg a cukor, meg miért nem csinál valamit így vagy úgy.
Aztán múlt héten rájöttem, hogy jó lesz ha visszavágom egy kicsit a szájjártatást, sütök valami egészségesebbet és veszek neki egy könyvet, amiből ötleteket meríthet.
Könnyű annak, aki a szélessávú net kanyargóiban böngészik, mindent megtalál. Aki meg a hagyományos konyhához van szokva, meg a papíralapú információhoz, annak kevésbé van rálátása.
Ezzel párhuzamosan elláttam fél liter datolyasziruppal. Ezek a dolgok eléggé megosztóak tudnak lenni, ha valaki előítéletes, szerencsére ő hajlandó mindenfélét kipróbálni.
A recept a Food52-n jött szembe, elmentettem későbbi tanulmányozásra.
Aztán mikor arra került a sor, kiderült, hogy egyike a majdhogynem használhatatlan recepteknek.
Úgyhogy menet közben lett alakítva, közben eléggé sokat morogtam is, mert az amerikai mértékegységek az agyamra mennek és külön kedvencem, ha egyszerre többfélét is használnak egy recepten belül, mondjuk vajnál a csészét és az evőkanalat.
De ez lett volna a kisebbik baj, a nagyobbik az volt, hogy nem volt elsőre egyértelmű, mit hová kell tenni.
Úgyhogy a végén magukra hagytam őket és “valami majd csak lesz belőle” felkiáltással csináltam, ahogy jónak láttam.
A tészta nagy vonalakban maradt az eredeti, kicsit az arányokat változtattam és mogyoró helyett dió és szirup is került bele.
Juharsziruposnak indult, ahogy a receptben van, aztán kiderült hogy annak a tetején szép kis penészfátyol úszkál.
Datolyaszirupos almás pite
tészta:
10 dkg finom zabpehely
5 dkg teljes őrlésű liszt
10 dkg darált dió
6 dkg olvasztott vaj
1/4 kk fahéj
4 ek datolyaszirup
A fentieket aprítóban vagy egyéb szerkezettel vagy kézzel összedolgozzuk.
Én 24 cm-es kerek piteformába tettem, jutott a szélekre is, nem kell vastagnak lennie. Kézzel vagy egy pohár aljával könnyen el lehet egyengetni a tepsiben.
töltelék
5 nagyobb alma (kb. 60 dkg) negyedelve, vékony szeletekre vágva
3 ek. citromlével összekeverve
Én vastagabbra vágtam, de a tésztaréteg nagyon hamar megsül és nem lett teljesen puha az alma, szóval praktikus egészen vékonyra szelni.
A citromlé inkább csak azért van, hogy ne barnuljon meg az alma, míg dolgozunk vele.
Az almaszeleteket az előkészített tésztára tettem.
tetejére
7 dkg olvasztott vaj
10 dkg datolyaszirup (vagy juhar, szilva, rizs)
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dl kókusztej (vagy tehén, vagy másmilyen)
fahéj ízlés szerint
Mindent összekevertem. Az eredménynek egy sűrű, de folyós sodószerű masszának kell lennie.
Lehet hogy kell még bele tej, különböző lisztek más mennyiségű folyadékot vesznek fel.
A masszát a süti tetejére öntöttem.
180 fokon 25 perc alatt sült meg.
Elég hamar elkezd pirulni a tészta, figyelni kell, nehogy megégjen.
Nálunk azért került a tetejére egy kis tejszínhab (egyeseknél nem kis) és datolyaszirup.
Legutóbbi hozzászólások