Főzni tagine-ban
Márciusban egy vacak szeles napon, amikor gyermedvény itthon fetrengett vad iskolaundortól sújtva, végre magahoz vehettem a nekem készült tagine-edényt. Valamikor februárban beszélgettünk róla, akkor találtam rá Jordán Ágira, aki sok más szép dolog mellett ilyet is készít.
Hamarjában meg is rendeltem, és alig vártam, hogy elkészüljön.
Amikor a kezembe vettem a tetejét, nagy meglepetés ért. Ugyanis majd’ letört a kezem, olyan súlya van, Ági nem sajnálta az anyagot belőle. A méretén is elcsodálkoztam, valahogy kisebbnek gondoltam.
Nagyon boldogan hurcoltam haza, óvatosan feltettem a polcra, aztán a történet itt félbe is szakadt.
Ott álldogált szegény edény még több mint másfél hónapig, amikor aztán csak bekövetkezett a próba napja.
Átböngésztem a recepteket, megállapítottam, hogy ez is egy olyan dolog, hogy ahány ház, annyiféle tagine.
Ezért aztán kicsit sem volt bűntudatom, hogy én is pont így csináltam.
Ahogy nekem tetszett.
Akkor még nem volt egyáltalában grillszezon, hogy parázson kipróbálhattam volna, de a készítő megnyugtatott, hogy sütőben és gázon is használható, csak egy vastag vas alátét kell alá.
Úgyhogy ez most a gázfőzőlapon készült.

Csirketagine
2 csirkemell, nyolc részre vágva
2 nagy hagyma, nagyobbra darabolva
4 gerezd fokhagyma, reszelve
1 doboz hámozott paradicsom
1 kk őrölt római kömény
3 cm gyömbér, reszelve
1 kk pirospaprika
1 nagyobb fahéjrúd
10 dkg aszalt sárgabarack
4 db kicsi sózott citrom
2 ek olaj
só
Az elején némileg tanácstalan voltam, de aztán menet közben ez nem változott. Szoktam én így lenni.
A legfontosabb mozzanat az volt, hogy nem felejtettem el az edény alá tenni a vastag fémlapot. Az sem árt, ha nem a forró lapra kerül az edényzet, hidegen kell alágyújtani, hogy szép fokozatosan melegedjen, nem szerettem volna eltörni.
Beletettem az olajat és amikor már forró volt, akkor a hagymákat, és
kevergetve kissé megsütöttem. Akkor mehettek a fűszerek, a hús. Annyi
ideig sütöttem, hogy a húsdarabok kifehéredjenek. A fűszerezésnek az az
egy gyenge pontja van minálunk, hogy ez esetben a fahéjat kellett
dugdosnom, hogy ne lássák meg, mert ugye fahéj az édesbe való.
Ezzel a rutinommal, ami nekem van már ez sem akkora probléma, esetleg
lehet a fakanállal hadonászni, hogy ne menjenek az edényhez közel. Vagy ilyenkor jön jól a sarokra fordított főzőlap, ami annak idején jó ötletnek tűnt, de nyugodtan rúgjatok fenékbe nekifutásból, ha még egyszer ilyen pompás ötletem támad.
Ha minden adott, akkor lehet az összes többi alkotórészt
beleönteni, kivéve a barackot és tapsikolni, hogy még egyben az edény.
Mert amúgy az a hét nagyon eredményes volt, 2 pezsgőspohár, 1
desszertestál és 1 cukortartó került a veszteséglistára . Nem én voltam.
Mikor minden szépen belekerült, akkor rátettem a tetejét, kis
idő múlva feltöröltem a vizet a tűzhelyről, ami lecsapódva a hideg
tetőre kifolyt. És akkor már csak annyi van, hogy néha megkevertem, egy
pici vizet öntöttem alá. És úgy két óra múlva kész is, de a barackot ne
feledjük fél időben beletenni.
Konklúzió: az edény igen nagy, tehát a mi háromfős családunknak kisebb is elég lenne.
Nagyságából eredően irtó nehéz, ami nekem a belenézegetésnél nem volt
öröm. Stabilitását tekintve viszont nyilván kell bele ennyi anyag.
A benne készült eledel szerényen szólva mennyei lett, a hús omlott, a zamatok kibontakoztak, sűrű, illatos szaft képződött.
A barackot én ettem egyedül, ez esetben a húst is megkóstoltam,
egyfelől, mert kapirgálós csirkéből készült, meg kíváncsiság miatt is.
És én a citromot is szerettem benne.
Bulgur volt a körete, kevéssé fűszeresen.
Zöldséges változatot is kipróbálok majd, meg arra is kíváncsi vagyok, faszénen más ízű lesz-e az étel.
Sózott citrom kell bele, ami otthon is elkészíthető, pl. Mézesmadzag Zsuzsa receptje alapján, amit most épp nem találok, de ott van az valahol, meg még találtam a Nélkülözhetetlen vegetáriánusban és Donna Hay Ízvarázsában is receptet hozzá.
És
a héten először volt igazi, háztáji békakoncertünk, amibe a levelik is
belehápogtak időnként . Nagyon jó volt, a kezdeti bizonytalanság után olyannyira belejöttek, hogy alig akarták abbahagyni.
És nézzétek a darányi kölökgólyákat, irtó csúnyák de azért helyesek.
Nem látom az edényt! Lemaradt a képről?
SL, ottan írom, hogy nem tudom feltenni a maradék két képet, de pótolom, amint megjavul a nemtommi.
Cserke! Közvetlenül ebéd előtt kifejezetten tisztességtelen és sportszerűtlen dolog ilyen csemegével ingerelni az olvasót! :) Hacsak nem fénypost azonnal küldesz belőle.. :)
Erre a tagine-ra most már tényleg be kéne ruháznom!
A fahéjjal nálunk is hasonló a helyzet, habár nem kell közelharcot vívnom a használatáért, de megjegyzések azért általában érkeznek.
Szia! Egy ideje már olvaslak, és egy ideje már a te receptjed az egyik fő életbentartója a családomnak! Mondjuk ez egyenlőre az Embert és engem jelent, mert a gyermeteg még belőlem él. Viszont az ember meg általában csak az egyszerű dolgokat szereti, viszont a te receptjeid eddig mindig beváltak nálunk… és ez a mostani tagine-os recept is nagyon tetszik nekem… nálunk úgy van, hogy inkább meg se mondom mit teszek bele csak kóstolja meg, ha nem jó majd megeszemén!:)
aztán persze a végén dugdosni kell előle hogy maradjonmárnekemis!
Lorien, nem örülnél neki, mert már legalább 2 hetes lenne..:)
Pedig küldenék ám!
És bocsánat a zaklatásért:)
Tagine meg jó dolog, de azé’ lehet élni nélküle. Nehéz, nem mondom, de lehet:)
És csak úgy mondom, szezámos spárgát ebédeztem, abból esetleg??
Babamano, irtó jólesik az ember lányának ilyet hallani, köszi:)) Örülök neki, hogy beválnak a receptek.
És minő ismerős dolog, az enyém is mindig azt mondja, az egyszerű dolgokat szereti. Már amire ő azt hiszi, hogy egyszerű…
Ilyet meg csinálhatsz edényzet nélkül is. Egy vastagtalpú lábas kell hozzá és alufólia, a vastagabbikból.
Abból ha csavarsz egy tölcsérformát, aminek az alja az edényed szájára passzol, hasonló lesz a végeredmény.
Na, ihol a maradék képek.
Éhes és irígy lettem….
Nos igen, a szezámos spárga jó dolgog, jöhet bármikor. Mostanság mi is spárgát spárgával eszünk, és hát tudod, a szomszéd főztje mindig zöldebb:). Vagy mi. Zöldeket beszélek. Zöldspárgát. Bár most épp kivételek vannak, mert igazi jó rusztikus csülkös bablevest ebédeltem, olyan jó nagyszemű lóbabból főztem vasárnap, és ebből ügye nem lehet keveset főzni, különösen, ha a csülök (és a sonkamaradék) méretei már előre adottak :).
IB, mi van a te edénykéddel? Porosodik a polcon?
Lorien, jó lesz ha nem sajnáltatod magad, aki bablevest eszik, az ne nyafogjon.
Ráadásul csülköset!
De cserélhetünk, egy kis spárgát bármikor egy bablevesért:)
De jó, előbb-utóbb mindennek eljön az ideje! :) Jó műfaj ez a tagine, igaz? Én is készülök főzni, de most nem saját sós citrommal, kipróbálom a belazus mini sós citromokat, Te is azt használtad?
De ha én egyszer szeretem sajnáltatni magam, mit tegyek? :) És sajnos nem sokan vevők erre, de azért mindig bepróbálkozom, ismerhetsz ;)
Zsuzsa, ha lassan is, de eljön:) A Tiéd is ilyen orbitális nagydarab?
A citromot külföldről kaptam, az is ilyen aprócska. A Belazus a Culinarisban van?
Lorien, már tervezem a kampányt a számodra. A címe talán az lesz: szegény Loriennek elfogyott a libamája…
Egyébként számíthatsz rám, én sajnállak:))
Minden sajnálatot és felajánlást szívesen veszünk, ez utóbbit különösen :) Jöhet akár kampány is! :)
Az enyém kb. két személyes, a súlya annak is elég rendes. Sós citrom a culinarisból.
Lorien, már a részleteket dolgozom ki:))
Zsuzsa, mondanám, hogy cseréljünk, de a tiédnek gondolom eszmei értéke is van.
:) ez az edény nagyon izgalmas, ha Lorient már sikerült megtámogatni, lehetek én a következő segélyezendő a listán? :)))
fahéj nálunk közellenség, az 1-es számú! még jó, hogy az almáspite lecsúszik nagy dünnyögve! :) a többibe meg nem mondom meg neki! :)
amúgy jól értem, ezt az edényt a gázra tett vaslapon használod?
Rendben, felvettelek a várólistára, közvetlenül Lorien libamája után:)
Én sem mondtam meg, csak résen kell lenni, mert ezek irtó szemfülesek…
Igen, gázrózsára tett vaslapra került és szépen állta a sarat.