Kategóriák
Blabla Kertelős Zöldséges

Különös zöldek

Sajnos mostanában lusta vagyok és ezért ritkán jutok ki a Csörsz utcai biopiacra, de szombaton mégis arra jártam. És milyen jó volt, mert három olyan levélzöldséget sikerült beszereznem, amivel idáig nem találkoztam.

Tat soi (Brassica juncea)


Levélrózsás Pak Choi-ként, vagy  „kanalas káposztaként „ismert. Távol-keleti zöldségféle, nem túl erős, káposztára emlékeztető ízű.  Spentóthoz hasonlatosan, keleti ételekben és nyersen salátákhoz is felhasználható.
Zöldséges rizstésztába és salátába tettem.

 

Mizuna, kyôna – Brassica rapa var. nipposinica
(vízizöld, kiotói zöld saláta)

Zsengén salátának, érettebben megfőzve is fogyasztható. Én a saláta változatot  enyhén mustáros öntettel készítettem el.


Namenia   (Brassica rapa var. rapa)

Erről csak annyit sikerült kiderítenem, hogy bőtermő és jóízű, utóbbit tanúsíthatom.
Az én konyhámban nyersen salátának, megpárolva fokhagymával, római köménnyel készült.


Mind a háromról elmondható, hogy késő ősszel is elérhető (ahol árulják egyébként), mert jó fagyálló képességgel rendelkeznek.
Mindegyiket megkóstoltuk nyersen és feldolgozott formában is, én arra jutottam, hogy gyakrabban kellene azon a piacon megfordulnom, mert igazán jóízűek, máshol viszont még egyiket sem láttam.

(Segédanyag: terebess.hu, biokultura.org, cookbook.hu)

6 hozzászólás a(z) “Különös zöldek” című bejegyzéshez

Most nem azért, de így ránézésre, már mindegyikből ettem is. A multikban, Vámház csarnok, mindenhol lehet kapni. Nem kell a mű biopiacra menni érte

… és láthatóan a csigák is szeretik :) vagymik. Legközelebb hozzál nékem is ilyeneket, lécci lécci lécci…

Piszke, a nagyobbik igen, a kicsi, na gondolhatod…

Lorien, szerintem igen:)

Pojgli, csak kérned kell.Vagy jó emlékezni dátumokra, ha már én nem tudok olvasni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.