Mézes-levendulás barackgratin és a Méltóságos Remoska

Kedvelt bejegyzések

13 hozzászólás

 1. Pomme Pomme szerint:

  Kaldeneker meg kompótnak (szereti a levendulás barackot), épp holnapután óhajtom koppintani lekvárban. :)
  http://kaldeneker.hu/kaldeneker/eletmod/175-levendula-a-molyfuszer.html

  Hogy a Remoskának én hogy megörültem! :) Nekünk is volt, tót felmenő van dögivel, így gondolom, különösebb kalandok nélkül került anyukám konyhájába, bár én akkor még igen apró voltam, ha voltam egyáltalán. Viszont emlékeim szerint anyukám csak és kizárólag töltött csirkét sütött benne, az fantasztikus volt. Meg is kérdezem majd, hogy tényleg csak azt csinált benne, vagy az én emlékeim hiányosak.

 2. Pomme Pomme szerint:

  Meg ha itt vagyok, akkor elnézést, de offolok is kicsit: Nincs véletlenül bevált sárgabarackos chutney recepted?

 3. Cserke szerint:

  Kaldenekernek van levendulás lekvárja is:)

  Remoska sztori most hogy így visszagondoltam, sántít kicsit. Majd megkérdezem az illetékest, de kizárt, hogy magával vitt úgy, hogy előre tudta, hogy rizikós a dolog:)
  Anyám csodálatos buktákat sütött benne. Igazából ha a régi fajtát árulnák még, akkor vennék egyet. Biztos hogy takarékosabb is, mint egy egész sütőt felfűteni.

  Csatnit én tavaly csináltam a krisnások receptje alapján:http://krisna.hu/2013/khumani-chatni-sargabarack-csatni-mazsolaval/
  Nagyon finom volt. Gondolom dunsztolva vagy valamizve télre is elrakható, ha úgy akarod.

 4. Egyszer Darvas Iván mesélte hogy neki kellett Moszkvában az összes színész kolléga gyümölcscentrifugáját intézni, mert senki nem tudott oroszul. A remoskához hasonló sztorikat hallottam gyerekkoromban az első szovjet mikrókról is, felénk ezeket később “mini csernobilnak” hívták.

 5. piszke szerint:

  mi a cipőket dugdostuk a kocsiban, illetve fel kellett vennünk és jól összerugdosnunk porban- sárban, hogy ne látszódjék újnak. Na és a felvidéki papírboltok…micsoda kincsek voltak azokban. Szerintem anyukám a lengyel piacon vette a csehszlovák remoskát és kizárólag hurka-kolbász sütésére használta, merthogy nem teríti be belőle a lakást a szag. Ja és őrzi ma is, de lehet egyszer elkunyizom, bár van ActyFry-om :)

 6. Cserke szerint:

  @”saját levében”, tényleg, most hogy mondod, az orosz mikró is milyen kurrens cikk volt.

 7. Cserke szerint:

  @piszke, a mai kölkök meg csak úgy megveszik a plázában, semmi izgalom:)

  Remoska jobb sorsra érdemes. Azok a bukták, amiket anyám sütött benne…

 8. Papírbolt igen! Meg a sportszerek! De számos konyhai eszköze volt az anyukámnak is onnan, pl. szendvicstüskék, tarkedlisütő, pogácsatetőbevágó (nem tudom mi a neve). Az NDK-ból pedig a gyümölcskocsonyapor jött. :)

 9. Pomme Pomme szerint:

  Köszönöm a receptet!

  Mi egyszer az unokatesómnak hoztunk egy csodás kutyás tolltartót Kassáról. Ő akkor kezdte az iskolát, én meg már egy éve jártam, és egy lelakott színmagyar tolltartóm volt. :(

 10. Cserke szerint:

  @Pomme Pomme, szerintem én tettem bele római köményt is, meg fokhagymát.

  Micsoda emlékek jönnek elő, tolltartó, pogácsatetőbevágó…

 11. PartizánOrsi szerint:

  Remoska, azannyát! Nagymamámnak volt, de nem tudom, mi lett vele, csak arra emlékszem, hogy sokat használta: rakott krumpli, töltött csirke. De csehszlovák papírboltokról, lábon hazahozott tornacipökröl nekem is vannak emlékeim. NDK-ban meg atlétatrikókat kellett venni :-)

 12. Cserke szerint:

  @PartizánOrsi, tényleg, azok a jó kis papírboltok :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .