VigyázzKészFőzz XX. Bő lére eresztve
Nem volt könnyű dolgom, tekintve az eddigi izgalmas témákat, de valami már régóta motoszkál a fejemben.
És bár jelentős jubileum a mostani, hiszen 20. alkalommal játszunk együtt, a téma első hallásra kissé prózainak tűnhet.
Írtam már arról, hogy vannak dolgok, amikhez fel kell nőni, és ez is pont ilyen.
Én idáig azt gondoltam, hogy az tud igazán jól főzni, aki ebben a műfajban is remekel. Most is azt gondolom.
Szerintem a hivatásos gasztronómiában sincs éppenséggel a helyén kezelve, sok étteremben ugyanaz az elcsépelt, unalmas, muszájválaszték van.
Pedig forró nyári napon micsoda élvezet egy tejszínnel koronázott gyümölcsleves, ősszel és télen pedig, mikor az ember félig megfagy, fúj a goromba szél, szürke minden, van-e jobb egy bársonyos, dús aromájú, vigasztalóan forró levesnél?
Maradandó élményem egy egész napos síelés után magamhoz vett majorannás krumplileves, nyugodtan mondhatom, a pusztulás széléről hozott vissza. Ebben az állapotban jelentős szerepet játszott, hogy a gyereklift alatt kepesztettem jó darabig, mint egy hanyattfordult cserebogár. Derűs nap volt az mindenki számára, aki látta ahogy szegény oktató annál a testrészemnél fogva lódít odébb, amin úgy egyébként ülni szoktam, majd kénytelen ő ugyanezt elszenvedni tőlem, mert nem tudtam máshol megkapaszkodni, hogy fel tudjak állni.
Ilyesmik feledtetésére is kiváló étel egy jó leves.
De egy elegáns étteremben is megállja a helyét, csinos csészében, szemet gyönyörködtető tálalásban, "gyomrot csinálva" a többi fogáshoz.
És mennyire jó dolog a csülkös, csipetkés jó sűrű bableves, foszlós, ropogós héjú friss kenyérrel.
Vagy valami visszafogott krémleves ünneplős alkalomra, vagy válogatós gyereknek, fűszerekkel finomra hangolva, tejszínnel selymesítve, az ellenséges zöldségeket alattomban beleturmixolva.
És izgalmas kaland belekóstolni idegen konyhák ismeretlen fűszereivel ízesített leveseibe is.
Szóval, jó dolog a leves, még ha egyeseknek, például nekem, fel is kellett nőni hozzá.
Aki pedig az eddigieket átugrotta, annak mondom, a XX. VKF témája: Bő lére eresztve, vagyis a leves.
Próbáljunk elszakadni a mindenki által ismert, hétköznapi levesektől, fedezzünk fel új ízeket. Lehet zöldséges, vagy húsos, család kedvence, vagy a dédnagymama receptje alapján készült, hagyományosból rendhagyóvá alakított, kifinomultan rafinált, vagy egzotikus.
Külön felhívom a figyelmet a levesbetétekben rejlő lehetőségekre.
Ugye mondanom sem kell, leveskocka-és por használatát kéretik mellőzni. Teljesen.
Gulyáságyúkat beizzítani, merőkanalakat készenlétbe, kérem, hogy a recepteket november 2-án tegyétek közzé, a linkeket a vekaef.2o(kukac)gmail(pont)com címre várom.
Kereskedelmi céllal üzemelő egységek kíméljenek, ügynökök szintén.
(kép:W.A.Bouguereau:Soup)
Nagyszerűűű! Bár az Ember biztos nem lesz úgy elragadtatva tőle, mint a romantikus vacsorától, hiszem az olaszok egyáltalán nem levesesek, ettől függetlenül nekem nagyon tetszik a téma…jaj, már kavarog is a fejemben mindenféle “lé” :-))))
Tetszik!
Nahát, ez pont beleillik a följegyzett terveimbe! És biztos még további jó ötleteket is fogok kapni, köszönöm :)
Cserke!
A kiírás jó. A kockaelvetési tanácsot meg egyenesen sértésnek vettem.;)
Mi imádjuk a leveseket, jóformán nem múlhat el nap nélküle. És ezek szerint lesz sok újdonság is! Nagyon örülök!
cserke, jól választottál:)
Szuper! Most hozzá is fogok levest főzni! :-)))
A leves az Élet leve.. izé.. sava-borsa:)
Mindjárt fel is teszek egy körtelevest. Blogra is, tűzhelyre is is.
Kerek, frappáns kis téma!:-)) Próbálok nem nyolccal nevezni:-)))
Szerintem is úgy van, hogy mindenki azt hiszi, levest főzni könnyű, de JÓ levest főzni nem egyszerű!:-)
No ebből most nem lesz egyszerű menüt alkotni ;)
Nagyon tetszik a téma, már csak mert nekem is kell szinte minden nap egy kisebb-nagyobb tál leves ;)
hát izé, szóval akkor most félreteszem a vasárnapi levesem fotóját, mert hátha nem tudok mégegy ilyen finomat kreálni határidőre…
Szuper!
A magyar férfitársadalom imáiba foglalja a nevedet ezért a témáért!
Nagyon tetszik! Már keverem is gondolatban a finomságokat, ráadásul mi családostól levesesek vagyunk.
Cserke, ez igazán hibátlan témaválasztás, ahogy ezt már Mammával kiveséztük, a leves alapvető népélelmezési cikk. Igazán kijárt már neki egy VKF!
huh, szamomra nehezitett terep (nem vagyok nagy leveses)… de hat ez a jo benne, vagy nem?
Hát, azt hiszem nem hiába éltem leveseken az elmúlt hónapban :-) A legutóbbit még be se írtam, de lehet, most várok is vele, egy továbbfejlesztett változat még jól jöhet a VKF-re (maradéktalanul nem voltam elégedett, de a levesbetét nagyon jól sikerült). Köszönjük a leveses nép nevében, Cserke!
Iiiiiiimáááádom a leveseket! Szuper! :)))
aszem, ezt én sem hagyhatom ki!:) régebben nem voltam valami nagy leveses, mostanában viszont nagyon “rákaptam”. így pont jól jött ez a kiírás…
Remek ötlet. Imádom a leveseket. Hideget, meleget, hússal, hús nélkül, bárhogy:-)
Egy ilyen hosszú és bonyodalmas nap után külön öröm, hogy ennyien írtatok.
Meg az is, hogy tetszik a téma, remélem nem csappan idővel a lelkesedés.
Zsúrkenyér, akkor jó!:)
Gabah, hátha most kap majd rá, ki tudja?!
BeckZsu, én is remélem, hogy lesznek jó ötletek!
Mirelle, párdőz:))
Marcsi, jöhetnek, szép sorban!
Starfokker:)
Gabojsza, remélem, beírod majd!
Piszke, azt azért nem mondanám, hogy a sava, meg a többi, de majdnem:)
Mamma, te voltál az egyik, akiben bíztam, és ne tartóztasd magad, csak bontakozz bátran!:)
Beatbull, na téged aztán nem féltelek ám egy kicsit sem;)
Chilii, tedd csak félre, de nem aggódom miattad sem, ha esetleg mégsem .
Max:)
T.Eszter (úgyis, mint Tisztelt), pont rám is férne.
Garffyka, hajrá:)
Lorien, benned bíztam elejétől fogva:)
Lilahangya, remélem, hogy ez (is) a jó benne. És nem féltelek.
PartizánOrsi, ilyen rutin birtokában könnyű!:) A levesbetétre meg külön kíváncsi vagyok.
Gourmandula, számítok rád!
Toma, szavadon foglak, várjuk a receptet!
Cukroskata, jöhet bármelyik!:)
Cserke, szívemből szóltál! :)) Mindenfajta leves rajongója vagyok, csak ez sajnos a blogomon nem látszik, mert jómagam mindig csak ugyanazokat főzöm és így is keveset. Na de majd most! :) Köszönjük a szuper témát!
Ez most tényleg egy olyan téma, amiért szívből lelkesedni tudok. Bár kicsit lusta vagyok a mindennapi leves készítésben, talán most ez is változik egy picit. Nagyon várom ám az ötleteket!
egyszerre isteni, és jajj nekem téma, mert iszonyúan leveses vagyok, viszont levesesként roppant konzervatív (ergó csirkehús-, zöldség- és paradicsomleves, azok az igazi békebeliek, amik nálam igazán szóba jöhetnek)
De “megerőszakolom” kicsit magam, és megpróbálok beújítani!
Mert a leves jó! és szerencsére az ember is szereti. nagyon :) )
Tényleg megérdemelt már egy VKF-et.
Kismacs, itt az alkalom, hogy kipróbálj újakat és megoszd velünk is:)
Ági,két pici mellett ezt én nem lustaságnak nevezném. Remélem azért addigra látunk valamit jó tőled is. Meg ugye kismamáknak hasznos is a leves:)
Kisvirág, ha nem jut valami eszedbe addig, az sem baj, ott vannak a jól beváltak. De ha mégis, annak külön örülünk majd.
huu, ez a téma már nagyon váratott magára… :):) mi durván nem vagyunk “levesesek”, de üssekő, így még szebb a kihívás! Remek ötlet egyébiránt!
Hú micsoda téma. … és mennyire örülök neki. Ugyanis én kb. 3 hónapja nöttem fel a leves témához. Azelött alig csináltam és most bizony már hetente többször is megesik, hogy jót szürcsölünk….
Remek ötlet, én már tudom is mivel nevezek! Nálunk amúgy is nagy kedvenc a leves, a héten 2 féle is felkerült az oldalra. Ilyen a női megérzés?!
Orsi
Pepper, majd kiderül, mennyire tetszett:)
Kíváncsi vagyok….
Gabriella, akkor pont időben vagy:)
Sajtkukac, várom a tiédet is , jól ráéreztél:)
Ó, Cserke! Köszönöm a témát! Nagy levesevő vagyok, csak valahogy a végén mindig ugyanazok készülnek. de most!
Már régóta rágódom, hogy indulni kellene a VKF-en, de most talán tényleg megkaptam a végső lökést. Meg arra is, hogy méltatlanul (bár okkal: költözés+rengeteg nyúlós munka) hanyagolt blogomba újra életet leheljek. :)
Pomme-Pomme, örülök, hogy tetszik, itt az alkalom bővíteni a repertoárt.
Remélem, nem megy el a kedved hónap végéig. És ne hagyd magára azt a szegény blogot addig sem:)
Kedves Cserke,
nem ismerem a VKF szabályait, új játékosok bekapcsolódhatnak?
Vesta, már hogyne. Készítesz valamilyen ételt, ami megfelel a kiírásnak, elküldöd a megjelölt e-mailre a linkjét és a megadott időben publikálod a blogodon.
Ennyi az egész, várom szeretettel a tiédet is:)
Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best dfdekeedaafe