Kategóriák
Egyszerűen-Gyorsan konyhája Más népek Zöldséges

Fűszeres lencse, avagy lencsejóság

Sajnos a műfaját nem tudom közelebbről belőni, de lényeg a jóságon van.
Valamelyik nap egyik kedves kollégával cseréltünk eszmét, aki megemlítette Rick Steint és aztán erről eszembe jutott, hogy ő főzött ilyesmit, francia recept alapján.
Egyébként nagyon csípem a fickó kutyáját, nem egy könnyen kezelhető darab, de igazi egyéniség. És persze a gazdája iránti szimpátiámat erősen táplálja, hogy kedveli azt az morózus kis ebet.

A pontos hozzávalókra nem emlékszem, de ebben a felállásban remekül sikerült, azóta főztem még egyszer. Ráadásul a fekete lencse gyorsan puhul, hamar kész lett
A friss fűszernövény nagyon kell hozzá, nem tudom, szárítottal milyen lenne. Külön szerencse, hogy kedves kis háziállataink, a meztelen csigák nem szeretik sem a zsályát, sem a rozmaringot, ellentétben a kakukkfűvel és bazsalikommal, így ezekből hagytak nekünk is.

Lencse, illatos fűszerekkel

~ 20 dkg előzőleg 1/2 órára beáztatott fekete lencse (vagy barna, de akkor meg kell főzni előre)
1 nagyobb fej hagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma  felaprítva
7-8 zsályalevél
arasznyi rozmaring levelei
maréknyi szárított paradicsom

bors
olaj
víz

Olajon a hagymát és a fokhagymát megpirítottam enyhén, hozzádobtam a fűszereket, így is sült kicsit, aztán a paradicsommal is. Kevergetni kell, mert odaéghet.
Utána ment bele a lencse, sóztam, borsoztam annyi vizet tettem hozzá, hogy félig ellepje és fedő alatt  kb. 10 perc alatt meg is főtt.
A kevés számú és nem túl bonyolult hozzávaló ellenére a fűszerektől nagyon rafinált, a paradicsom meglepően passzol hozzá, a végeredmény különlegesen jó ízű.
A család felnőtt tagjai lelkes hívei lettek, másodszori főzésnél egészen kevés keményítővel sürítettem, épp csak könnyű mártás állagúra a levét.
Tálalásnál még rádobáltam némi paradicsomot pluszban.

És töröm a fejem.

 

14 hozzászólás a(z) “Fűszeres lencse, avagy lencsejóság” című bejegyzéshez

Ép vasárnap sikerült egy részt elcsípnem Rick Stein műsorából a BBC Prime-on, ahol a szóban forgó eb valakinek a szép nagy fűszerkertjében addig üldözte a nyulat, míg sikerült neki megfognia. Nem tudom, az alapján szeretnéd-e az ebet. Amúgy tényleg igazi egyéniség.
A brit sajtóban állítólag utána úgy tálalták az esetet, hogy a kutyával nyúlra vadásztak, amelyet végül R:S: elkészített, majd jóízűen elfogyasztottak :)

:) a terrierek vadászebek, nincs min csodálkozni! ez a lencse nagyon jól hangzik, feltett szándékom minél több lencsét, babot, és hasonlókat tömni a családba!

valakinek nincs meg véletlenül a Francia Ödüszeia? nekem csak a 120. oldal kellene!

Okés :) Milyen jó kis chatfórumot alakítottunk itt Cserkénél, amíg ő egyéb bokros teendőit végzi, mi szépen belakjuk a blogját :)

Lorien az ebet továbbra is, a többieket nem, hogy hagyták szegény nyulat oadveszni.
Egyébként meg az Odüsszeiáról jutott eszembe, hogy ilyesmit főzött.

Chilii, próbáld ki, igen nagyon jó.
Ha meg a többi oldal nem kell a könyvből, csak az az egy, küldd át nyugodtan:)

Csak csevegjetek nyugodtan, nem bánom kicsit sem:)

nem lehetett az ebet megfékezni, tényleg a vérében van az ösztön. Az Odüsszeiában másik nyúl volt :) A nyúlon túli .. Khmm, vagy keverem valamivel? :D

Nem baj, nem haragszom rondakutyára:)
Á, nem kevered semmivel, hacsak a tökös fecskékkel nem.
Vagy az sem abban volt? Tudom már, abban a macskaösszezavarók voltak. Vagy mégsem?

tulajdonképp tök jó itt lenni Cserkénél! :) a lencsét meg tuti kipróbálom, sőt terjesztem is az én Castelluccio-i lencsémmel együtt. tegnap ugyanis kolléga hozatott velem egy lencsefőzeléket a közeli főzelékes gyorsétkezdéből. amint megláttam, hogy mit tettek a dobozba, már küldtem is neki a linket!!!

Zsuzska, szerintem ehhez a vörös nem jó, hamar szétfő. Barna nincs kéznél? Eredetileg azzal csinálta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.