A puding.
Sokszor morogtam miatta, ezek miatt a zacskós vacak porok miatt, és amikor Horasznak eszébe jutott a Darwin-díj, meg hogy gasztro kategóriában is ki lehetne osztogatni, ez volt az első, ami eszembe jutott.
Az ember csak hanyagul bedob a kosárba egy zacskó ilyen port, mondjuk 200 ft-ért az Arankát, már csak 3 dl tej kell hozzá.
Aztán hazamegy, összeönti a port egy keverőpohárban a tejjel, 3 percet habosítja (egyszerű megjegyezni, 3 dl tej, 3 perc mixelés) és már készen is van a csodafinom csemege, amit a kedves vásárló lelkes gyermekei bekanalaznak.
Az ízes, dús krémet. Ami nem is ígéri ugyan magáról, hogy puding, a tasakjára is krémpor van írva.
És akkor nézzük, mi is van még ráírva? Mi az, amit megennénk, -ha megennenénk.
Összetevők:
cukor
módosított keményítő
keményített növényi zsír
sovány tejpor
emulgeálószer: zsírsavak mono-és digliceridjeinek ecetsav észterei
sürítőanyag: karragén, stabilizátor:dinátriumfoszfát, emulgeálószer: nátrium-foszfát, dextróz
(glutént tartalmaz)
étkezési só
aroma
stabilizátor: tetranátrium-difoszfát
színezékek: E104, E110
De a másik, a 110!
Itt a rejtett romantika!
Ez egyszerűen csak alkannának van aposztrofálva, de ha jobban megkaparjuk, kiderül, hogy egy olyan növény sárga kivonata, amit népiesen báránypirosítónak neveznek és akkor már jobban is érzem magam, hogy ettől (is) sárga ez a jó kis dolog.)
Ezek vannak benne.
Ügyes. Mindössze 68 grammba képesek belepakolni ennyi mindent.
És csak 3 perc.Kétségtelen, hogy sehol nincsen ráírva, hogy egészséges, de valamit valamiért. Ennyi mindent beletesznek, szinte kedvességből és még egészséges is legyen?
Hát hol hol élsz te?
Örülj, hogy kapni lehet.
Egyes kövületek viszont képesek nekiállni, és ötféle hozzávalóból kutyulgatni, főzögetni és akkor a végén még meg is eszik.Mondjuk maradjunk a hármasnál.
Feltörnek 3 tojást, kettéválasztják, a fehérjéből lehet püspökkenyeret vagy kókuszcsókot, vagy mindenféle mást csinálni, akár lefagyasztani későbbre.
A tojássárgát lábasba teszik, szórnak hozzá 4 kanál kukoricakeményítőt, löttyintenek bele egy teáskanál vaníliakivonatot, vagy belekaparják egy vaníliarúd magjait.
De ha vaníliáscukrot tesznek hozzá, istenem, nem mindenkinek van kivonat, meg rúd otthon.
És akkor még cukrot is tesznek bele, 3-4 kanállal, vagy amennyire édesen szeretik, tök unalmasan lehet igazítani ízlésre.
És aztán kevés tejjel elkeverik, és aztán öntenek hozzá még úgy 4 decit.
Vagy akár elhagyják a tojásos részt, mert nem akarják annyira dúsan, és rögtön a keményítőssel kezdik.(Azt már nem is mondom, hogy lehet bele tejszínt is tenni, egyéb dolgokkal dúsítani, mert az már túlmegy minden határon, az a sok természetes anyag, brrrr…)
Most jön a borzasztó része.
Meg kell főzni. Kavargatva, mondjuk egy habverővel. Legalább 3 perc.
Ez idáig, főzéssel együtt ez van vagy 6 perc.
De lehet, hogy 8, mert ugye vannak a precízek, akik sokkal óvatosabban választják szét a tojást és esetleg a spejz is félperces gyalogútra van, vagy mittudomén, méláznak közben, nézik a madarakat az ablakból, vagy a tegnap estére gondolnak, vagy ilyesmi, hát vannak ilyen emberek, na.
És ha még ez mind nem lenne elég, ez az idő, míg elkészül, esetleg még hűlnie is kell.
Őrület, hogy egyesek milyen strapának képesek kitenni magukat, hogy ilyen hosszas pepecselés után valami olyat egyenek, amiről tudják, miből készült és még jó is ráadásul.
14 hozzászólás a(z) “Jutalom Arankának” című bejegyzéshez
töredelmesen bevallom, én is egy ilyen kövület vagyok; tej, kukoricakeményítő, vaníliarúd. mindezt pontosan azóta teszem, mióta a zacskón szemembe ötlött a ‘krinolinsárga’ elnevezés. úgy éreztem, ez már minden határon túlmegy. s mivel leánykám azóta erőteljesen reklamálja a szépséges sárga színt, lehet, hogy kénytelen leszek a tojássárgájára is ráfanyalodni :)
Szeretem az ilyen kövületeket:)
Van, amikor én is tojás nélkül csinálom, attól függ, mi készül a továbbiakban belőle. Meg hogy milyen a kedvem.
Sajnos báránypirosítóm nincs itthon, pedig szívesen küldenék, és akkor meglenne az a szép sárga szín….
Mivel anyukam tejerzekeny en csak a poros format ismertem gyermekkoromban, bevallom toredelmesen. De most, hogy tudom mikent lehet igazibol elkesziteni, tuti mar csak igy fogom:)
H.
az én kedvencem a zacskós császármorzsa por! pont annyi idő alatt készül el mint a valódi! :)
De ez se puding sajnos… Az igazi puding kb. másfél óra, és az utolsó 50 percet rendes pudingfőzőben kell forró vízben megfőzni. Csak sajnos ilyen pudignfőzőt idehaza nem kapni… Ez ugyanis úgy néz ki, mint a kuglóf forma, csak alul le lehet teljesen zárni.
És az így készített puding esetében már érthető a mondás is: a puding próbája az evés. Ugyanis amíg ki nem nyitod a pudingfőzőt, addig még csak nem is látod, ha meg már kinyitottad, akkor kész, nem lehet folytatni a főzést.
Az én kedvencem a zacskós krémlevespor. A világ legegyszerűbb dolga zöldségből krémlevest főzni. Vagy lehet, hogy a botmixert fárasztó elöblíteni?
A fokhagymakrémről/kockáról nem is beszélve…
Aranka krémet még soha sem főztem, enni sem ettem, mindenesetre durva az összetevők listája. Viszont! Nálam mindiig van itthon vészhelyzet esetére Dr.Oetker Bourbon vaníliás puding és mivel felcsigázott ez a poszt megnéztem miből is van:
kukoricakeményítő, természetes aromák: bourbon vanília, vanília, étkezési só, színezék: béta-karotin, kivonatolt vanília őrlemény 0,2%.
Bevallom nekem ez néha alternatívát jelent a főzött krémmel szemben, főleg, hogy a fagyasztómban jelenleg 40 tojásfehérje pihen…. Ennyi Pavlova tortát nem tudunk megenni:-)
Bár délelőtt már szembesültem vele, hogy Aranka nem egy kutya, akinek a jutalomfalátjáról van szó, de most visszajöttem, hogy az index főoldalhoz gratuláljak. :)
Emlékszem, ilyen arankát már gyerekkoromban ettem, de akkor sem volt könnyű. Főleg a mogyorós ízű húzós (nem tudom, létezik-e még, de évtizedek távlatából is kiráz a hideg).
Kedves Szerző, te valamit nagyon összekevertél. Azért a puding meg a (jobb esetben főzött) krém egyáltalán nem ugyanaz. Francia krémesbe pl. nem teszünk pudingot. Az igazi (angol) puding órákig készül, gőzben főzve.
Az Aranka egyébként ízre (nekem) nem rossz. Hamar kész van, míg a főzött krém sokkal macerásabb.
Garlarg, 50 perc elvileg elég szokot lenni a gőzben :)
azért lássuk be: mao-n a puding az alapból a (felfőzött) keményítő, nem az angol pudding. Az Aranka szerintem egyébként szahar, és nem az explicit E-számok aggasztóak, hanem a sűrítőanyag kezdetű sor (amik szintén E-k).
Ízbolygó, akkor tojásfehérje felhasználós gyűjteményem van már, hogy ihaj (és a habcsókot utálom). A Bourbon vaníliás porban 0,2% a vanília, hát ennyiért ekkora felárat a keményítőn, ezt is csak az Oetker tudja :)
Micsoda egy pözsgés volt itt ma:)
Horasz, de akkor mivel főztétek meg? Vízzel?
Chilii, igen, ezt már hallottam mástól is. Jópofa…:(
Konrad, érzem a jószándékot ám, de egészen véletlenül tudom, hogy Angliában hogyan készítik az általad említett pudingot.
Egyébként sehol nem írtam, hogy ez annak a receptje lenne.
Dallam, igen, ez a másik nagy csoda, a krémleves.
Ízbolygó, azt nem ismerem, amit említesz és t3v megelőzött, akartam a fehérjegyűjteményét figyelmedbe ajánlani.
Zsuzsa, Aranka tényleg nem kutya:)))
És a mogyorós nekem is megvan, barátnőm mamája csinált gyakran és nem értette, miért nem vagyok sosem éhes, amikor kínálgatta.
Kedves Garlarg. Köszönöm a felvilágosítást, igazán hálás vagyok. Hogy így megmondod a pudingot. Meg hogy franciakrémesbe pudingot soha!! Képes lettem volna.
És egyél sok Arankát.
t3v, engem az egész aggaszt, báránypirosítóstól (bár az a legkevésbé) karragénestől. A legrémesebben a foszfátok hangzanak. Meg az észterek. Meg úgy az egész.
most meg már oké, látom, amit eddig meg nem! :-)
[…] első a vaníliapuding elkészítése, így-vagy úgy. Ennek kell némi idő, míg langyosra hűl. (Kb. 15-20 deka kell a […]